rotary
Hír & hírháttér

Bál és koncert Bodor Péter orgonájáért

rotaryBál és koncert Bodor Péter orgonájáért

A Rotary Club Téka tagjai szerdai sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy február 11-én este tartják az idén hetedik alkalommal megszervezett jótékonysági báljukat, ezt megelőzően pedig Bogányi Gergely világhírű zongoraművész koncertezik a Kultúrpalotában. A koncert és a bál bevételét a kibédi református templom orgonájának a restaurálására fordítják. A múlt században készült hangszer értéke azért is kiemelkedő, mert a Marosvásárhelyen is élt Bodor Péter székely mester egyetlen felújításra alkalmas munkája.

A sajtótájékoztatót bevett Rotary-szokás szerint harangütéssel kezdték. Jeszenszky Attila, a klub elnöke elmondta, hogy az első Rotary klub 1905. február 23-án alakult Chicagóban. Ma mintegy 200 országban 32000 klub van, és több mint 1,2 millió tagot számlál. A klub koncepciója, hogy üzletemberek, szakemberek fogjanak össze a helyi közösségek segítése érdekében, ugyanakkor a klub mindenféle politikai nézettől és alakulattól mentes és független. A Téka felkérésre és felajánlásra különböző kisebb projekteket támogat, viszont a legnagyobb rendezvénye a jótékonysági bál, amelynek idén a Grand Szálló bálterme ad otthont.

A rotarysok határidőnaplója mindig tele van, szociális, kulturális projekteket szerveznek és támogatnak. Tavaly például árva gyerekeknek vittek ruházati cikkeket és háztartási gépeket, ugyanakkor az „Ajándékozz egy mosoly!” program keretén belül húsz árvaházban élő gyereket vittek el egy nagyáruházba, ahol 200 lej értékben vásárolhattak maguknak, amit szemük-szájuk éppen megkívánt. Ezt megelőzően asztalosműhelyt rendeztek be HIV-fertőzött fiataloknak, a klub építésze készítette el a Csűrszínház tervét, sőt padokkal is felszerelték azt. Városunk egyik kulturális szimbólumának, a Teleki Tékának vásároltak érintőképernyős tájékoztató készüléket, segítettek a továbbtanulásban középiskolás diákokat, felkaroltak tantárgyversenyeket is és a 100 lépés az egészségért program partnerei voltak.

A bálról

Jeszenszky szerint a bálon átlagban 150 személy szokott részt venni, a belépti díj egy részét támogatásra, jótékony célokra fordítják. „Nagyjából kialakult társaság szokott részt venni a báljainkon, de a Rotary-bál sajátossága, hogy nagyon szívesen fogad politikai, etnikai, felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenkit. Marosvásárhelyről főleg, de más megyékből is érkeznek résztvevők a bálra. Olyan esemény ez, ahol szavatoltan mindenki jól érzi magát, és jövőre is visszajön” – fogalmazott a klub elnöke.

A bál idei díszvendége Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a finnországi Fehér Rózsa lovagrend tagja, aki Liszt- és Chopin-művekkel február 11-én 17 órától lép fel a Kultúrpalota nagytermében. A 20 lejbe kerülő jegyeket a Kultúrpalota pénztáránál lehet majd megvásárolni. A bálra szóló jegy 200 lejbe kerül, amely tombolát is tartalmaz, ennek a főnyereménye egy robogó, de más, kisebb meglepetéseket is nyerhetnek a résztvevők.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.