Központ
2020. szeptember 29. kedd, Mihály

Belső villongások az RMDSZ-ben

Központ január 10, 2013 Hír & hírháttér

Belső villongások az RMDSZ-ben

Felszámolták az RMDSZ marosvásárhelyi
szervezetének döntéshozó és végrehajtó testületeit

rmdszms

Amint az a napisajtóból már tudható: a Maros Megyei RMDSZ ügyvezető elnöksége január 7-én azonnali hatállyal megszüntette a marosvásárhelyi RMDSZ döntéshozó és végrehajtói testületeit: közgyűlését, választmányát és elnökségét, valamint felmentette tisztségéből annak elnökét. „Az új testületek megalakulásáig, ideiglenesen, ügyvivő jogkörrel a kinevezett bizottság vette át a városi szervezet irányítását” – áll a hétfőn délben szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményben.

 

Az eset előzményeként említjük, hogy tavaly – a helyhatósági választások után – egyszer már nekiláttak a városi szervezet átszervezésének, de aztán, a parlamenti választásokra való tekintettel, abbamaradt az egész. A decemberi megmérettetés után viszont Markó Béla egy SZKT-n elhangzott beszédében durván nekirontott a városi szervezetnek, annak azonnali átszervezését követelve. Az ukáz nem várt hevességű reakciót váltott ki az érintettekben, hat körzet január 2-án nyílt levélben ellenezte a markói szándék érvényesítését, visszautasítván egyúttal az őket ért elmarasztaló megállapításokat.

Az eset nem előzmény nélküli a vásárhelyi RMDSZ életében, hisz a  ‘90-es évek elején, Borbély László megyei elnöksége idején, a fekete március eseményei kapcsán kialakult véleménykülönbségek miatt egyszer már megszüntették a városi szervezetet. Az utóbbi időben pedig a politikailag többnyire öntörvényűen működő, a központi akarattal számos esetben szembemenő városi elnök személye vált vörös posztóvá az országos és megyei vezetők szemében.

Az érintetteket arról kérdeztük: hogyan látják, értékelik a történteket?


„Újra kell értelmezni az RMDSZ küldetését”

Brassai Zsombor, a szervezésért felelős megyei ügyvezető alelnök:

– A Területi Állandó Tanács még a tavaly, az önkormányzati választások után hozott egy döntést, melynek értelmében a marosvásárhelyi szervezetet teljes egészében újjá kell szervezni. Ezt megerősítette az SZKT, és a későbbiekben a Területi Képviselők Tanácsa is. Az ügyvezető elnökség mostani határozata tulajdonképpen ennek a döntésnek a felelevenítése.

Az elmúlt évben – tekintettel a parlamenti választások közelségére – a TÁT ezt felfüggesztette a választások utáni időszakra. Gyakorlatilag most lett időszerű az, amiről a testület korábban határozott.

Elemezve a vásárhelyi szervezet a tevékenységét, visszamenőleg a 2004-es, 2008-as választási évekig, a döntést hozó testület arra a következtetésre jutott, hogy teljes mértékű újjászervezésre van szükség. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a struktúrát is teljesen át kell szervezni.

Az itteni városi szervezetnek rendeltetésszerűen az lenne a dolga, hogy a potenciális vásárhelyi magyar szavazókat szervezeti egységbe fogja, illetőleg a megfelelő pillanatban meg tudja őket szólítani, mozgósítani.

Az elemzések szerint úgy néz ki, hogy ez a 13 körzetre osztott régi szervezet ebben a pillanatban nem tudja ezt a feladatot ellátni. Racionális szempontok szerint szükségeltetik az újjászervezés, és mint mondtam, egy új szervezeti struktúra kialakítása. Ez az eddigi körzetek összevonását, illetve új körzetek létesítését jelenti. Ezt persze a következőkben kell meghatározni, eldönteni.

Továbbá Marosvásárhelyen újra kell értelmezni az RMDSZ küldetését. Valamiképpen azt kell megfogalmazni, hogy a marosvásárhelyi szövetség miben tud a vásárhelyi társadalom hasznára lenni. A szövetséget rengeteg kifogás éri a megyeszékhelyen is, és ezekre értelemszerűen egy jó programmal kell válaszolni. Ez sajnos, az utóbbi időszakban nem volt meg, így ennek megfelelően meglehetősen sziszifuszi munka történt, illetve a vásárhelyi szervezet közéleti megnyilvánulása nagyon sok esetben ellentmondásos volt. Ez az ellentmondásosság szült egy olyan társadalmi elégedetlenséget, amivel szembe kell nézni. Ennek megfelelően meg kell alkotni egy politikai programot is, mely egyrészt medret szab az RMDSZ közéleti tevékenységének, másrészt számon kérhető célkitűzéseket is megfogalmaz. Ez azért fontos, mert az a kérdés, hogy mit ad nekem a szövetség, az itt, Marosvásárhelyen is jogos! Erre pedig meg kell lennie a feleletnek.

Még azt szeretném elmondani, hogy jogosnak tartom a volt körzeti elnököknek és mozgalmároknak azt a sérelmét, mely szerint nem méltányoljuk a több mint két évtizedes önkéntes munkát… Sokszor azonban a jószándék nem elegendő az eredményhez. Nagyon örvendenék annak, ha az említettek megértenék azt, hogy ez a döntés nem ellenük szól, hanem egy racionális érdek követeli meg azt, hogy az újjászervezést végrehajtsuk.


Frunda György, a miniszterelnök személyes tanácsadója:

– Ebben a kérdésben az SZKT már az elmúlt évben, 2012 nyarán döntött. Már akkor az volt a meglátás, hogy a szervezetet mindenképpen át kell alakítani.

Erre azért volt és van szükség, mert Marosvásárhelyen nem tegnapi gondokkal állunk szembe. Az évek során sok minden gyűlt össze, és ezek mind-mind megoldásra várnak.

Véleményem szerint a városi szervezet azért nem működött jól, mert nem tudtak kellőképpen kapcsolatot tartani, teremteni a tagokkal és a városi, megyei tanácsosokkal. Az átszervezésre, illetve a tisztújításra vonatkozólag azt kell mondanom, hogy bizonyos fokon mindkettőre szükség van. Ami viszont mindenképpen nélkülözhetetlen, az az új szervezeti struktúrák meghatározása és működtetése. Rövidebben fogalmazva: azt kellene elindítani, felhasználni, amit a nyáron elhatároztunk!


Balogh József, megyei tanácsos:

– Létezik egy öttagú bizottság, amely a továbbiakban a városi RMDSZ sorsát igazgatja, és amíg nem tisztázódnak a dolgok, addig nem nyilatkoznék ebben az ügyben. Annyit még hozzátennék, hogy itt nem az RMDSZ-ről van szó, hanem személyekről szól a történet.

 


„Szabályzatellenes a városi szervezet felszámolása”

 

Gál Éva, a 8-as körzet volt elnöke:

– Az RMDSZ saját szabályzatának 15. cikkelye értelmében egy platformot – amennyiben kárt okoz a Szövetségnek – felszámolhat, ám egy szervezetben csupán tisztújítást írhat ki. Ennélfogva a szabályzatnak nem megfelelően történt a feloszlatása a szervezetnek. Az eset jól példázza a visszás helyzetet: egy kis faluban történő polgármesteri félrelépés miatt is országos TÁT-határozatot kértek, ebben a jelentős ügyben pedig alapszabályzat-ellenesen határoztak.

Én személy szerint semmiféle reakcióra nem készülök, 23 éve dolgozom ennek a szervezetnek, ha úgy könyvelték el, hogy az én, a mi munkánk semmit nem ér, akkor – bár személyes sértésnek érzem – tudomásul veszem. Ha a szabályzatot ők nem tartották be, akkor az én fellebbezésem teljesen fölösleges. A szövetséghez ezentúl is lojális maradok, viszont egyes személyekhez való lojalitásom felül fogom vizsgálni.

 

Szilágyi László,a 13-as körzet volt elnöke:

– Világosan írja az RMDSZ szabályzatában, hogy nem lehet felszámolni egy szervezetet, csak tisztújítást elrendelni vagy újraszervezni lehet azt. Ez az egész akció újra kizárólag negatív hatással lesz az RMDSZ-re, és külső megítélését is rontja. Nem beszélve arról, hogy a fejünk fölött döntöttek, hisz minket meg sem hívtak a gyűlésre, és mi is a sajtóból értesültünk a hírről. Egyelőre mi, körzeti elnökök nem léptünk fel az ügyben, de semmiképp nem hagyjuk szó nélkül.

 

Kacsó Bodó Csaba, 2-es körzet elnöke:

– Az RMDSZ Alapszabályzatát sérti az a döntés, miszerint felszámolták az RMDSZ vásárhelyi szervezetét, hisz a szövetség szabályzata kizárólag újraszervezést és tisztújítást engedélyez. Egyelőre nem fordultunk a megyei elnökséghez, de a válaszlevelünket majd a sajtóhoz is eljuttatjuk.


Share Button
Ennyien olvasták: 417

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.