Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Benedek István: „Kinek az érdekeit szolgálja a Néppárt?”

Központ május 11, 2012 Hír & hírháttér

benedek_istvanBenedek István: „Kinek az érdekeit szolgálja a Néppárt?”

Felháborította dr. Benedek Istvánt, az RMDSZ városi szervezetének elnökét az EMNP minapi felhívása, amelyben Smaranda Enache támogatására kérték a magyar választókat. A néppártiak múlt heti kampányakcióján érintett problémák néppárti értelmezésével sem ért egyet az orvos-politikus. Interjúnkban mindezek okára próbáltunk rávilágítani.  

 

– Mi az, amit kifogásol a néppárti javaslatban?

– Elsősorban az, hogy a két magyar polgármesterjelölt visszalépését kérik egy olyan független román jelölt javára, akinek támogatói háttere egyelőre feltérképezhetetlen. Az általam ismert felmérések szerint a két pillanatnyilag legerősebb támogatottsággal bíró  jelölt: a jelenlegi polgármester és Frunda György. Ha a Néppárt annak a jelöltnek a visszalépését kéri, akinek a legtöbb az esélye arra, hogy lecserélje a  jelenlegi városvezetőt, akkor önként adódik a kérdés: kinek a céljait, érdekeit szolgálja a Néppárt? Mert az szerintem még a feltételezett híveik előtt is világos, vagy annak kellene lennie, hogy minden Smaranda Enachera leadott szavazat Florea esélyeit erősíti. Tovább megyek: ha valamilyen abszurdum folytán megtörténne az, amit a Néppárt szorgalmaz, akkor oda jutnánk, hogy egyetlen magyar polgármesterjelölt nélkül tartják majd a választásokat. Ezt akarnánk, ezt akarná a vásárhelyi magyar közösség? Kétlem.

– Ön szerint mivel magyarázható az EMNP ötlete?

– Egyértelműen a tehetetlenséggel. Úgy látom, Vass Levente támogatásával ellőtték minden puskaporukat. Aztán, hogy változott a helyzet, hirtelen kapkodni kezdtek. Azt kell mondanom, elmulasztották a pártépítést, magyarán nincs tagságuk, ezért nem találtak olyan alkalmas személyt, akit polgármester-jelöltként indíthattak volna. Utolsó pillanatban besoroltak Smaranda Enache mögé, talán abban reménykedve, hogy ily módon palástolhatják tehetetlenségüket.

– A múlt heti kampányrendezvény – a Szembesítés Napja sz. m. – alkalmával megfogalmazott kritikákkal kapcsolatban is vannak kifogásai.   

– Megértem, természetesnek tartom, hogy egy választásra készülő párt kritizálja a „hatalmi” pozícióban lévő ellenfeleit. Dehát minden bírálatnak a valóságon, a tények ismeretén kellene alapulnia. Sajnos az EMNP által megfogalmazott kifogások, vádak, amellyel az önkormányzati képviselőtestületet, annak RMDSZ-es frakcióját illették többnyire alaptalanok, a helyzet nem kellő ismeretéről árulkodnak, de ha drasztikusabban akarnék fogalmazni, akkor sanda csúsztatásoknak, szándékos ferdítéseknek nevezném őket. Mindez azt bizonyítja, hogy nincsenek tisztában az önkormányzati képviselőtestület jogkörével. Mert az talán joggal elvárható lenne, hogy tudják: a képviselőtestület határozatokat hoz, a polgármester meg végrehajt. Legalábbis így kellene ennek történnie.  

– Konkrétan mit kifogásol leginkább a kritikákból?  

– A kétnyelvű feliratozással kapcsolatos kijelentéseik enyhén szólva nem fedik a valóságot. Ezzel nem azt akarom állítani, hogy minden a legnagyobb rendben, de azt igen, hogy lehetőségeinkhez képest megtettük, amit megtehettünk. Vegyük a Kossuth utca ügyét: kétszer szavazta meg a képviselőtestület a névváltoztatást, mindkétszer közigazgatási bírósághoz fordultak az ellenzők, ezért a végrehajtás elmaradt. Ide tartozik, hogy összeállíttattuk az utcák, terek helyes fordításait tartalmazó lajstromot, aminek megfelelően cserélik majd ki a névtáblákat. Ennél többet, az adott körülmények között, nem állt módunkban tenni. Az iskolák tekintetében is történt előrelépés: tanácsi határozat született a feliratozások kötelező kétnyelvűségéről. Ez tartozik a képviselőtestületre, a végrehajtás a polgármester, az illető iskolák vezetőségének a kötelessége. Sajnos a hasonló ügyekben mérvadó, eligazító kisebbségi törvény hiányában nehéz ezen határozatok életbeültetése.

– Szó volt még a tömegközlekedésről, a távfűtésről is, a város eladósodásáról…

– Akkor vegyük sorra: a tömegközlekedés, az adott körülményekhez, lehetőségekhez, a városi úthálózathoz képest megfelelőnek mondható. Nemrég határozott a tanács a bérletek 45 százalékos csökkentéséről. A kedvezményzetettek köre már így is igen széles, hisz a nyugdíjasok, diákok, tanulók ingyen utazhatnak. A távfűtés díjszabása tekintetében az országos középmezőnybe tartozunk. Olyan körülmények között, hogy a vállalat tetemes összegeket fordít a korszerűsítésre, tehát a szolgáltatás minősége folyamatosan javul. Ami pedig az eladósodást illeti, ki kell mondani jó hangosan: Marosvásárhely Románia egyik legkevésbé eladósodott városa, pillanatnyilag 13-14 százalékos. Ez az arány, ha marad a jelenlegi tendencia, néháby éven belül a minimálisra csökkenhet. Aki az ellenkezőjét állítja, az vagy tájékozatlan, vagy szándékosan hazudik.  

Share Button
Ennyien olvasták: 501

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.