Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Benyújtotta bizalmatlansági indítványát az USL

Központ április 18, 2012 Hír & hírháttér

Benyújtotta bizalmatlansági indítványát az USL

A zsarolható kormányt félre kell állítani című bizalmatlansági indítványt az USL 116 törvényhozójának aláírásával iktatták a parlament házbizottságainál. Az ellenzék etnikai elkülönülésnek minősítette azt, hogy a kormány különálló kart alapított magyar tannyelvű oktatás számára a MOGYE-n. Szerintük az Ungureanu-kabinet ezzel a kormányból való kilépését kilátásba helyező RMDSZ zsarolásának engedett. 

 

Az ellenzéki politikusok már a határozat előkészítési szakaszában jelezték, hogy emiatt a kormány menesztését kezdeményezik. Szerintük a kormányhatározat sérti az oktatási törvényben szavatolt egyetemi autonómiát. Időközben a beígért bizalmatlansági indítványhoz két másik bírálatot is csatoltak: a bizalmatlansági indítványban az ásványkincsek és energiavállalatok kiárusításával és a közpénzek választási célokra való felhasználásával is vádolják a kormányt. 


A két hónapja beiktatott Ungureanu-kormány első alkalommal szembesül bizalmatlansági indítvánnyal. A kormányt a képviselők és szenátorok több mint felének szavazatával lehet leváltani. Összesen 460 tagja van a bukaresti képviselőháznak és szenátusnak, a kormány menesztéséhez 231 szavazatot kell megszerezniük az indítvány kezdeményezőinek. Az ellenzéknek a két házban most 212 tagja van, de az USL vezetői arra számítanak, hogy több kormánypárti törvényhozó megszavazza majd az indítványt. 

A PDL és az RMDSZ bejelentette: törvényhozói részt vesznek majd a bizalmatlansági indítvány vitáján, de a titkos szavazáson nem. A kormánynak az utóbbi hetekben megfogyatkozott a parlamenti támogatása, a szenátusban már nincs is többsége a kabinetnek. Az USL törvényhozói a tavaszi ülésszak kezdete óta bojkottálják a parlament üléseit, de szerdán visszatértek a képviselőház plenáris ülésére, ahol – a kormányoldal hiányzói miatt – többségbe kerültek. Miután az ülésvezető megakadályozta, hogy napirendre tűzzék Roberta Anastase PDL-s házelnök leváltását, a román ellenzék bejelentette: folytatja a parlamenti sztrájkot. A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájára a jövő héten kerülhet sor. 

forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 338

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.