Hír & hírháttér

Bernády-ügy: Peti András Maria Ciobant, a polgármesteri hivatal főjegyzőjét okolja

Újabb halasztás a Bernády-ügyben

Peti András Maria Ciobant, a polgármesteri hivatal főjegyzőjét okolja

A Központ hetilap birtokába került a Maros Megyei Prefektúra azon válaszlevele, amit Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalának címez, és amelyben közli a kormányhivatal, hogy a prefektúra névadó bizottsága elhalasztotta a 2-es Számú Általános Iskola elnevezését, mert az átiratban két név szerepel: a Dr. Bernády György Általános Iskola és a Központi Gimnázium név egyaránt. A prefektúra illetései arra kérik a polgármesteri hivatalt, hogy pontosítsák a kérésüket, és csupán egy iskolanevet jelöljenek meg.

Az ügyben Peti Andrást, a marosvásárhelyi RMDSZ elnökét kerestük meg, aki – bár külföldön tartózkodik –, foglalkozik az iskolanévadás ügyével, és készségesen válaszolt kérdéseinkre.

 

                

– Miért jelöltek meg két nevet az átiratban, holott tanácsi határozat született arra, hogy a Bernády nevet vegye fel az iskola?

„Mint ismeretes, a városi tanács határozatait a polgármesteri hivatal hajtja végre, így az átiratot a hivatal főjegyzője, Maria Cioban fogalmazta. Az átiratban – sajnálatos módon – Cioban téves megjegyzést iktatott, miszerint a Központi Gimnázium elnevezés is érvényes javaslat lenne. Ez pedig komolytalan, helytelen, jogtalan, etikátlan és morálisan megkérdőjelezhető lépés volt. Gyakorlatilag a főjegyző tehető felelőssé azért, hogy a prefektúra elhalasztotta a névadást. Szerencsére „orvosolható” az ügy, ha a polgármesteri hivatal újabb átiratban helyesbít” – mondta el Peti András.

Hozzátette, hogy a prefektúra névadó bizottsága is okolható a halasztásért, hisz tévesen és rosszhiszeműen nem az iskolaszék határozatát elemezte, hanem a fent említett hibásan fogalmazott kísérő átiratot. Bár az önkormányzati képviselőtestület RMDSZ-frakciójának tagja, Soós Zoltán és Csortán Ferenc is tagja a névadó bizottságnak, Peti elmondása szerint az öt főből álló testületben a magyar anyanyelvű tagok kisebbségben voltak, és figyelmen kívül hagyták a véleményüket. Ám a fenti átirat szövege szerint a halasztást négy igen és egy tartózkodás mellett szavazták meg.

Mint az közismert, Maria Cioban főjegyző többször is megpróbált keresztbetenni a Bernády névadásnak.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.