Központ
2020. október 31. szombat, Farkas

Bernády vagy Păunescu?

Központ november 11, 2011 Hír & hírháttér

Bernády vagy Păunescu?

Egy csoport szülő 8000 aláírást gyűjtött össze, amelyben a lakosok kézjegyükkel azt támogatják, hogy a 2-es Számú Általános Iskola Bernády György – városunk néhai kiemelkedő személyiségének és polgármesterének – nevét viselje. Az aláírásokat ma, november 11-én tervezik leadni a Megyei Tanfelügyelőségen.

 

A sajtóközleményben a szülők indokolják kérésüket: „Jelen pillanatban a városban 13 állami gimnázium működik, amelyek neve mind a román kultúrához kapcsolódik, illetve egy iskola Friedrich Schiller, német költő nevét kapta. Jelenleg két intézmény működik, amely még nem kapott nevet: ez a 2-es Számú Általános Iskola, illetve a 7-es Számú Általános Iskola. Mint ismeretes jelen helyzetben nincs egyetlen állami gimnázium sem, amely tükrözné a városban levő magyar közösséget jelenlétét, azaz nincs egyetlen oktatási intézmény (gimnázium) sem elnevezve magyar személyiségről.”

Ugyanakkor a PSD is aláírásgyűjtést szervezett, de a szociál-demokraták azt szeretnék, ha a 2-es iskola az Adrian Păunescu nevet venné fel. Viszont a város polgármestere, Dorin Florea kifejezte nemtetszését az ötlettel kapcsolatban, és ő is a városunk volt polgármesteréről, Bernády Györgyről való iskola-elnevezést szorgalmazza.

Az aláírásgyűjtők elmondták, hogy a 8000 kézjegyből, mintegy 6700-at on-line gyűjtöttek össze, de mindezek mellett azt szeretnék, hogy az iskola elnevezése ez év végéig megtörténjen. Ugyanakkor a szülők választ várnak ez ügyben a Megyei Tanfelügyelőségtől legkésőbb 30 napon belül.


Share Button
Ennyien olvasták: 472

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.