Központ
2017. november 23. csütörtök, Kelemen, Klementina
Köd
Csütörtök
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Szombat
Helyenként felhős

Bírósági felügyelet alá helyezték Tudor Chiuariu volt igazságügyi minisztert

Központ január 12, 2015 Hír & hírháttér

Korrupcióval gyanúsítja és harminc napra bírósági felügyelet alá helyezte Tudor Chiuariu PNL-s szenátort, korábbi igazságügyi minisztert a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

chiuariu
Chiuariut befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítják az ügyészek ugyanabban az erdő-visszaszolgáltatási ügyben, amelyben már előzetes letartóztatásba helyezték Viorel Hrebenciucot, a képviselőház volt alelnökét és Ördög András Lórándot, a Kovászna megyei törvényszék egyik bíróját.

A DNA szerint a Hrebenciuc körül szerveződött bűnszövetkezet – amelyben az állami erdővagyont kezelő Romsilva több vezetője is részt vett – 43 ezer hektárnyi jogtalanul “visszaigényelt” erdő tulajdonjogát játszotta át egy román arisztokrata család leszármazottainak, 300 millió eurós kárt okozva az államnak. Az ügyben tavaly Victor Pontaminiszterelnök apósát, Ilie Sarbut, a PSD szenátusi frakcióvezetőjét is kihallgatták, de ellene nem indult eljárás.

A DNA mostani közleménye szerint Chiuariu két és félmillió eurós – ügyvédi honoráriumnak, illetve sikerdíjnak álcázott – csúszópénzt alkudott ki magának a bűnszövetkezet tagjaként annak fejében, hogy a Bákó megyei restitúciós bizottságnál “egyengesse” a 43 ezer hektárnyi erdő tulajdonjogának átjátszását az ügy másik vádlottjának, Gheorghe Paltin Sturdzának.

Chiuariu 2007-ben a Tariceanu-kormányban vezette az igazságügyi tárcát. Tavaly januárban a szenátus jogi bizottságának elnöke volt, amikor a Román Posta-perben jogerősen 3 és fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság. Chiuariu azóta nem elnöke, csak tagja a felsőház jogi bizottságának, de szenátori mandátumáról nem mondott le azután sem, hogy korrupcióban vétkesnek találta őt a legfelső bíróság.

A bírósági felügyelet a a lakhely (település) elhagyásának és megváltoztatásának tilalmát, bírósági engedélyhez kötését jelenti, valamint azt, hogy a vádlottnak időről időre jelentkeznie kell a bíróságon vagy a rendőrségen.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 198

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.