Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

BKB: A Tanügyminisztérium eltussolná az orvosis tanárok plágium-ügyét

Központ október 25, 2012 Hír & hírháttér

hantzBKB: A Tanügyminisztérium eltussolná az orvosis tanárok plágium-ügyét

Mint ismeretes, a Bolyai Kezdeményező Bizottság felfedezte, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem jelenlegi és volt rektora plagizáltak. Ezért dr. Hantz Péter, a BKB alelnöke februárban feljelentést tett az Országos Tudományos Etikai Bizottságnál (OTEB). Mivel a március 12-én iktatott beadványra a törvényben előírt 90 napon belül nem érkezett válasz, Hantz pert indított az OTEB és annak felügyeleti szerve, az Oktatási Minisztérium ellen. Az első tárgyalásra október 12-én került sor, a következő időpontját november 2-ra tűzték ki.

„A minisztérium és az OTEB védekezése nagyfokú cinizmusról tesz tanúbizonyságot, ami az igazságszolgáltatás semmibe vételével ér fel. Ugyanis a szaktárca azzal védekezik, hogy nem őket kell perbe hívni, hanem az OTEB-et. Az OTEB szerint viszont éppen az Oktatási Minisztériumot kell perelni, és nem őket. A BKB alelnöke szerencsére mindkét szervet perbe hívta” – áll a BKB által a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

A BKB szerint az OTEB válaszirata több tragikomikus elemet is tartalmaz. Az etikai bizottság azt állítja, hogy 2012. június 8-ára véglegesítették a jelentést, és közzététel végett elküldték az Oktatási Minisztériumnak. Az OTEB tagjait viszont – a miniszterelnökkel szemben fölmerült plágiumvádak kivizsgálásának elodázása érdekében – ugyanezen a napon leváltották. Az OTEB szerint nem lehet megállapítani, hogy mi történt meg hamarabb: a jelentés elküldése vagy a tagok leváltása. Ha ugyanis a tagok leváltása történt meg először, úgy a jelentés érvénytelen. A biztonság kedvéért hozzáteszik, hogy a jelentés a minisztérium szerint formai okokból amúgy is érvénytelen, és újat kell készíteni. Végül azt is megjegyzik, hogy szerintük nem is telt le a 90 napos határidő, mert azt másképp kell számolni.

A közlemény szerint, mindent összevetve egyértelmű: az oktatási tárca az eset eltussolásában érdekelt. „Megjegyezzük, hogy dr. Leonard Azamfirei rektor ellen plágiumügyben több büntetőeljárás is folyamatban van, az egyikben dr. Marius Echim – az Országos Etikai Bizottság volt alelnöke – tanúként való meghallgatását, és az OTEB eredeti jelentésének figyelembe vételét is javasoltuk. Értesüléseink szerint a MOGYE vezetői nem szándékoznak lemondani, hanem azzal vannak elfoglalva, hogy az eredeti tudományos közlemények szerzőit rávegyék a plágium tényének a tagadására, aminek következtében a botrány akár soha nem látott méreteket is ölthet. A volt Országos Tudományos Etikai Bizottság több tagja szóban kifejtette, hogy a jelentés újraíratása és következtetéseinek meghamisítása esetén ők is tiltakozni fognak” – olvasható a kommünikében. 

Share Button
Ennyien olvasták: 531

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.