Központ
2018. október 20. szombat, Vendel

Bogdan Diaconu: Magyarország egy fertőző góc a térségben

Központ szeptember 9, 2013 Hír & hírháttér

Bogdan Diaconu: Magyarország egy fertőző góc a térségben

Magyarország olyan fertőző góc a térség számára, amelyben forr a gyűlölet szomszédjaival szemben – ezt a következtetést vonta le a magyar szurkolók bukaresti incidensei kapcsán Bogdan Diaconu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője az Adevarul blogrovata által vasárnap közölt írásában. 

“Európa tétlenül szemléli, amint a náci vétetésű magyar szélsőségesség lángra lobbantja a térséget (…) ahelyett, hogy határozottan és gyorsan fellépne ellene” – írta a kormánypárti politikus. 

Diaconu a Magyarország félrebeszél című írásában kész tényként tálalta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség a nemzetközi szerveknél készül bepanaszolni Romániát, amiért “a román karhatalom túlzott erőszakot alkalmazott a magyar huligánokkal szemben, akik törtek-zúztak Bukarestben” a pénteki román-magyar labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés előtt. 

Úgy vélekedett: a magyar hatóságok előre eltervelt módon, a budapesti kormány tudtával akarják a román karhatalom áldozataiként feltüntetni a “barbár viselkedésű” magyar szurkolókat, mert szerinte a magyar szélsőséges pártoknak az az egyedüli választásikampány-témájuk, hogy etnikai diszkriminációval vádolják Romániát. 

Egy szombaton közölt bejegyzésében Diaconu “a budapesti pofátlanság csúcsának” nevezte azt, hogy a magyar külügyminisztérium “leckét akar adni” Romániának arról: ne lépjen fel etnikai alapon a magyar futballhuligánok ellen, ahelyett, hogy otthon tartotta volna “neandervölgyi vadembereit”. 

Szintén az Adevarul blogrovata közölte Cristi Dumitrutörténész (a bukaresti külügyminisztérium külhoni románsággal foglalkozó Eudoxiu Hurmuzachi Intézetének volt igazgatója) cikkét, aki Az ő huligánjaik, a mi hülyéink: emberarcú kóbor kutyák című írásában azt fejtegeti: nincs semmi különbség a magyar és a román futballhuligánok között. 

“Számukra a nemzeti színek vagy a klubok feltétlen imádata csak ürügy arra, hogy gyűlölni lehessen mindent, ami más” – mutatott rá a szerző. Az írásban kifejtette: a gazdátlan ebek és a futballhuligánok is csak falkába verődve válnak agresszívekké, de van egy különbség köztük. Míg a kutyákat az élelemszerzés és létfenntartás ösztöne hajtja, addig a futballhuligánokat az motiválja, hogy örömüket lelik a nyers erőszakban és az ellenfél megalázásában – vélekedett a cikkíró. 

Dumitru megjegyezte: azt a csendőrt, akit fejsérüléssel ápolnak kórházban, a román ultrák dobták fejbe utcakővel. 

Az Adevarul két vezető újságírója – Dan Marinescufőszerkesztő és Grigore Cartianu publicista – pénteken élő online közvetítésben kommentálta a meccs előtti bukaresti incidenseket. Következtetéseiket a Miért nincs a huligánoknak hazájuk című írásban összegezte a lap. 

Marinescu uszító hatású túlzásnak minősítette, hogy a román hírtelevíziók Háború és Bukarest lángra lobbant címmel tudósítottak a magyar szurkolók randalírozásáról, amely szerinte távolról sem volt annyira szokatlan vagy apokaliptikus, mint ahogy beállították. 

“Ezek nem szurkolók, hanem huligánok. A huligánoknak nincs hazájuk. Románok és magyarok is vannak köztük. Most a magyarok voltak hibásak” – vélekedett Grigore Cartianu.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 259

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.