Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Băsescu: az RMDSZ akadályozza az állam reformját

Központ december 22, 2011 Hír & hírháttér

 Băsescu: az RMDSZ akadályozza az állam reformját 

Traian Băsescu a közszolgálati rádió szerdai műsorában úgy vélte, az RMDSZ akadályozza az új egészségügyi törvénytervezet közvitára bocsátását, miután az idén nyáron meghiúsította a közigazgatási reformot. Kelemen Hunor visszautasította az államfő vádját. Kijelentette: az RMDSZ mindig támogatta a reformokat, sőt sokkal erőteljesebb reformokat is kért, mint amilyeneket a román társadalom el tud fogadni. 

 

Az RMDSZ elnöke hozzátette: a jelenleg Ritli László által vezetett egészségügyi tárca körülbelül öt héttel ezelőtt kapott az elnöki hivataltól egy törvénytervezetet, amelynek elemzésére munkacsoport alakult a minisztériumban. Kiemelte, hogy a tervezettel van néhány alapvető probléma, ami körültekintő elemzésre szorul. A tervezet ugyanis privatizálná a egészségbiztosítási rendszert, a jelenlegi állami pénztár szerepét nyolc regionális magánbiztosító venné át. A politikus szerint ez a rendszer az Egyesült Államokban és Svájcban jól működik, de jelentős állami költségvetési támogatás segítségével. A szövetség elnöke úgy vélte, a magánbiztosítók elsősorban profitra “hajtanak”, ami nem az adófizetők érdekeit szolgálja. 

Egy másik vitatott kérdés, hogy a magánbiztosítók nem kötelesek valamennyi kórházzal szerződést kötni, így az esetleg lefedetlen kórházak a betegekkel fizettetnék meg az ellátás költségeit. Kelemen elmondta, a biztosítók monopolhelyzetet alakíthatnak ki családi orvosok, gyógyszergyártók hálózata révén. Aggályokat vet fel az is, hogy a tervezet lehetővé teszi, hogy az állami tulajdonban lévő kórházakat magáncégek működtessék, de nem tisztázza pontosan, mi történik ezekkel a létesítményekkel, ha csődbe jut a működtető cég – fejtette ki Kelemen, aki szerint a tervezetben az is vitás, hogy magán sürgősségi mentőszolgálati rendszer bevezetését is lehetővé teszi.

forrás:mti

Share Button
Ennyien olvasták: 466

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.