Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Borús
Szombat
Borús
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Băsescu hajlandó beiktatni az új kulturális minisztert

Központ június 23, 2012 Hír & hírháttér

Băsescu hajlandó beiktatni az új kulturális minisztert

Traian Băsescu államfő hajlandó beiktatni a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt Puiu Hașottit, miután a liberális politikus az elnök kérésének megfelelően írásba adta, hogy nem plagizált – közölte pénteken Bogdan Oprea, az államelnöki hivatal szóvivője. 

 

Crin Antonescu, az USL társelnöke, liberális pártelnök pénteken közölte, Băsescunak nincs jogalapja arra, hogy feltételekhez kösse a miniszter kinevezését. Antonescu egyúttal ultimátumot adott Băsescunak: ha nem írja alá Hașotti miniszteri kinevezését hétfőn 19 óráig (erre az időpontra tűzték ki a beiktatási szertartást), akkor a liberálisok az elnök felfüggesztését kezdeményezik a parlamentben. 


Puiu Hașotti azonban már csütörtökön írásos nyilatkozatot tett közzé arról, hogy az önéletrajzában feltüntetett publikációk saját szellemi termékei, csak nyilatkozatát nem az elnöknek, hanem a kormányfőnek küldte. 

Pénteken Victor Ponta miniszterelnök megtagadta ugyan az irat továbbítását az elnöki hivatalba, de az elnöki szóvivő közölte: az államfő számára az is megfelel, hogy a miniszterjelölt egy másik állami intézménynél regisztráltatta nyilatkozatát, így nincs akadálya beiktatásának. 

Az új miniszter beiktatása része a kormány és az államfő közötti, egyre inkább elmérgesedő vitának. Politikai elemzők szerint Băsescu látszólagos meghátrálása nem feltétlenül jelenti azt, hogy megijedt a felfüggesztés lehetőségétől. Különleges kérésének ugyanis vélhetően nem az volt a célja, hogy ne kerüljön a kormányba egy újabb, plágiummal gyanúsítható miniszter. A megfigyelők úgy vélik: sokkal valószínűbb az, hogy az államfő Victor Ponta hétfőn kirobbant, de időközben más események miatt háttérbe szorult plágiumügyére akarta ismét ráirányítani a közvélemény figyelmét. Erre utal az is, hogy Băsescu a miniszterelnököt szólította fel, továbbítsa neki Hașotti plágium-tagadó nyilatkozatát, holott a jelölt közvetlenül az elnöki hivatalhoz is leadhatta volna a dokumentumot. 

Victor Ponta egyébként az ellene felhozott plágiumvádat Băsescu lejárató kampányának tartja. A kormányfő szerint az államfő egyik tanácsadója győzte meg az ügyről elsőként cikket író Nature című brit folyóiratot arról, hogy doktori disszertációjának fele másolat. A miniszterelnök tagadja a plágiumvádat, nem hajlandó lemondani és úgy véli, így próbál Traian Băsescu bosszút állni rajta, amiért az elnök helyett ő fogja Romániát képviselni az Európai Tanács júniusi ülésén. Az ország külképviselete egyike azoknak a hatásköröknek, amelyeket Victor Ponta megpróbál “visszavenni” az elnöktől.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 157

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.