Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

Băsescu megosztja a magyarokat és pártjaikat

Központ július 11, 2012 Hír & hírháttér

baseBăsescu megosztja a magyarokat és pártjaikat

Az RMDSZ azt kéri, ki-ki a lelkiismerete szerint szavazzon a Traian Băsescu államfő leváltásáról, az EMNP szerint el kell utasítani a demokrácia megcsúfolását, és az MPP is elutasítja az államfő leváltását – nyilatkozták kedden a pártelnökök.

 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta, meglátása szerint az erdélyi magyar közösséget megosztja Traian Băsescu személye. A felfüggesztett államfőnek hívei is, ellenségei is vannak a közösségben, s mindenkinek nagyon pontosan kialakított véleménye van a leváltásról.

“Úgy gondoljuk, hogy az erdélyi magyar emberek képesek racionálisan dönteni ebben a kérdésben, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy a lelkiismerete szerint szavazzon a népszavazáson. Mi nem fogunk senki mellett és senki ellen kampányolni” – összegezte az RMDSZ elnöke.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke úgy vélte, nem a román pártok belügye, hanem valamennyi romániai polgár ügye, hogy mi történik az országban. Szerinte becsületes ember csakis a balliberális hatalom jogállamiság elleni támadássorozatával szemben foglalhat állást.

Toró szerint a július 29-i népszavazás arról fog szólni, engedi-e a nép, hogy “a szociál-liberális boszorkánykonyhákban kifőzött praktikák intézményesüljenek”. Ha igen, Toró szerint “posztkommunista restauráció” alakul ki, és hosszú időre elszigetelődik Románia. Az említett restauráció lényegét úgy fogalmazta meg, hogy “az ügyeskedőknek áll a zászló, és a törvénytisztelő ember rosszul jár”.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke is az államfő tervezett leváltásának a módszerét kifogásolta. Szerinte a leváltás irányába tett lépések “a jogállamiság megkérdőjelezését és a demokratikus berendezkedés megingását” jelentik. 

Az MPP elnöke azt is hozzátette, hogy Traian Băsescunak a megszorító intézkedésekben vállalt aktív szerepe negatív üzenetet is hordozott, és ez az államfő népszerűségvesztésével járt. Szerinte azokra az emberekre is gondolni kell a kérdés megítélésekor, akik számára rossz fordulatot hozott az utóbbi négy év. Szász szerint a nemzeti közösség törekvései szempontjából ideális államfő nincs, és úgy látszik, hogy “rosszabb jön, mint aki elmegy”. Így hát a “kisebbik rossz elve” is arra inti őket, hogy ne támogassák az államfő leváltását.

Traian Băsescu felfüggesztett államfő leváltásáról július 29-én tartanak népszavazást.

forrás: manna.ro/mti

Share Button
Ennyien olvasták: 465

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.