Hír & hírháttér

Băsescu: politikusok akadályozzák az igazságszolgáltatást

Băsescu: politikusok akadályozzák az igazságszolgáltatást

Traian Băsescu államfő felhívást intézett hétfőn a politikusokhoz, hogy ne akadályozzák az igazságszolgáltatás működését, mert szerinte Románia emiatt nem csatlakozhatott a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez.

 

Băsescu sajtóértekezletén hangoztatta, hogy Románia nem tudja elhitetni Brüsszellel, hogy az ország működő jogállam, ha közbena törvényhozók megakadályozzák az eljárásokat társaik ellen.

Felidézte: a szenátus felülbírálta a legfelső bíróságot, amikor az összeférhetetlenséget állapított meg az egyik honatyánál, a képviselőház pedig megakadályozta a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) abban, hogy bűnvádi eljárást indítson két volt miniszter ellen. Băsescu szerint az sem jó üzenet, hogy kormány nem reagált arra, amikor négy miniszterénél összeférhetetlenséget állapított meg a közhivatalnokok vagyonosodását ellenőrző hivatal.

Băsescu rámutatott: Európa már abban is kételkedik, hogy az uniós tag Románia képes szabad választásokat szervezni, ezért az országnak „el kell viselnie”, hogy az EBESZ megfigyelőket küld a decemberi választásokra.

Az államfő azt mondta, a politikusok szolidaritása sokba kerül az országnak, mert Románia most már a schengeni tagság politikai feltételeit sem teljesíti.

Băsescu szerint a júliusi-augusztusi események – az alkotmánybíróság hatáskörének megnyirbálása, az ombudsman leváltása, az államfő felfüggesztése, a referendum meghamisításáról szóló hírek – késztették az Európai Bizottságot arra, hogy soron kívüli jelentést kérjen az úgynevezett Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében, amellyel az EU az igazságszolgáltatás reformját kíséri figyelemmel. Az elnök szerint az igazságszolgáltatás akadályozásával a parlamenti többség csak megerősíti azt, hogyRománia nem tartja tiszteletben a jogállamiságot és az európai értékeket.

Băsescu azt mondta: a rendkívüli országjelentés „katasztrofális” lesz, és az ország lakossága látja kárát annak, hogy saját érdekeiket védő politikusok miatt beláthatatlan ideig kizárják Romániát a schengeni övezetből.

forrás: manna.ro/mti

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.