Központ
2017. szeptember 21. csütörtök, Máté, Mirella
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű

Büntetik az egészségügyi személyzet elleni erőszakot

Központ október 21, 2011 Hír & hírháttér

Büntetik az egészségügyi személyzet elleni erőszakot

Az Egészségügyi Minisztérium javaslatára, október 19-i ülésén elfogadt a kormány a 2006/95. törvény módosítását, amelynek értelmében drasztikusan büntetik a munkahelyi kötelességét ellátó egészségügyi személyzetet támadókat.
 

 

A jogszabály értelmében, az egészségügyben dolgozók (orvosok, asszisztensek, mentőautó-vezetők vagy bármilyen más egészségügyi alkalmazottak) közvetlen vagy közvetett (kommunikációs eszközökön keresztüli) fenyegetése munkavégzés közben, 6 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel vagy pénzbüntetéssel sújtják.

A szakszemélyzet elleni tettlegesség, bántalmazás, például ütlegelés, 6 hónap – 3 év közötti börtönbüntetést jelent. Testi sértésért 6 hónap – 6 év, súlyos testi sértésért 3 hónap – 12 év jár.

„Az Egészségügyi Minisztérium már többször jelezte, hogy az egészségügyi személyzet sokszor kerül veszélybe munkavégzés közben. Tavaly módosító javaslatot nyújtottunk be a perek gyorsabb lezárására vonatkozó törvényhez, de azt nem fogadták el. Ha valaki megüt egy munkáját végző orvost, 3 hónaptól 2 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető vagy megúszhatja pénzbüntetéssel. Mi azt javasoltuk, hogy a büntetések legyenek súlyosabbak. Tehát mostantól a bántalmazó 6 hónap és 12 év közötti szabadságvesztésre ítélhető, a tett súlyosságától függően. Szeretnénk elvenni azok kedvét, akik nem tartják tiszteletben a munkájukat végzőket, mert erre az utóbbi időben, sajnos, több példa is volt” – nyilatkozta Ritli László egészségügyi miniszter.


Share Button
Ennyien olvasták: 269

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.