Központ
2019. december 14. szombat, Szilárda

„Büszkék vagyunk a Maros megyeiekre!”

Központ október 17, 2013 Hír & hírháttér

Aláírásgyűjtés november közepéig

„Büszkék vagyunk a Maros megyeiekre!”

alairasw

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöksége október 14-én 39.400 aláírást iktatott a Megyei Tanácsnál. A tíz nap alatt összegyűlt aláírások nagy száma igazolja, hogy a polgárok fontosnak tartják a regionalizáció ügyét, a megye és Marosvásárhely jövőjét. Az RMDSZ aláírásgyűjtő kampányát a történelmi egyházak és a Magyar Polgári Párt is támogatja.

A szövetség Maros megyei elnöke, Brassai Zsombor hangsúlyozta: „Büszkék vagyunk a Maros megyeiekre, tíz nap leforgása alatt majdnem negyvenezren írták alá kezdeményezésünket, ami figyelmeztetés kell legyen mindenki számára, hogy létfontosságú kérdésekben a polgárok igényt tartanak arra, hogy közvetlenül, népszavazás révén meg legyenek kérdezve”.

rw

Köztudott, hogy az aláírásgyűjtés a november 14-re tervezett megyei tanácsülésig folytatódik. Amint az mára már ismeretes, a román pártok sajnálatos módon etnikai kérdéssé torzították a kezdeményezést, és ennek megfelelően elhatárolódtak az ügy támogatásától.

Megkérdeztük néhány olvasónkat, miként vélekedik a fent említettekről…

Antal_ErikawAntal Erika újságíró: A román pártok magyar kérdésből akarnak tőkét kovácsolni

– Nagyszerűnek tartom, hogy a Maros megyei magyarságot érdekli a regionalizálás kérdése, és ki is fejti az ezzel kapcsolatos véleményét. Mondhatnám, hogy ez így természetes. De a román nemzetiségű lakossággal mi a helyzet, őket megkérdezték, felvilágosították, kérték a támogatásukat, elmagyarázták nekik, hogy mit jelentene – számukra is – a székelyföldi fejlesztési régió?

A román pártok hozzáállásáról az a véleményem, hogy még mindig az úgynevezett magyar kérdésből próbálnak politikai tőkét kovácsolni maguknak, a magyarokkal, a „magyar uralommal” riogatva választóikat, amit – úgy tűnik – még mindig sokan elhisznek, nem gondolkodnak annak valótlanságán. Sajnálatosnak tartanám, ha megpróbálnák megakadályozni, valamilyen módon meggátolni, hogy létrejöjjön a székelyföldi fejlesztési régió. Nem csupán miattunk, magyarok miatt, de az egész ország fejlődése miatt, hiszen, ha jól működik egy ilyen régió, akkor az az összes benne élőnek – magyarnak és románnak – jó, de ugyanakkor pozitív hozadéka származik belőle az egész országnak. Erről meg kellene győzni a román ajkú lakosságot is. A politikusainknak kellene kitalálniuk, hogy hogyan. Nem hallottam ugyanis, hogy a magyar politikusok nagyobb energiát fektettek volna a román lakosság tájékoztatásába.

Mathe_LeventewMáthé Levente publicista: Egy román napilap szerint az erdélyi magyarok „el vannak szállva”

– Véleményem szerint ez egy apró lépés az autonómia felé. Csak azt nem értem, hogy amikor a dühödt kommunista rendszernek megfelelt a regionalizálás – lásd például a Magyar Autonóm Tartományt –, akkor most mi a gond?

A minap egy vásárhelyi román napilapban olvastam egy agyszüleményt, vagy inkább „agyrémet”, ami szerint az erdélyi magyarok „el vannak szállva”, és hogy minek az autonómia, amikor ott az EU. Kérdem én, akkor Katalóniában mindez miért és hogyan működik?!

Azt hiszem, mi állhatunk fejünkre, mert úgysem fognak soha belemenni abba, hogy a történelmi székely megyék egy régióba tartozzanak. Sajnos, a sok éves tapasztalat ezt mutatja. Továbbá a szomorú valóság az, hogy nem számíthatunk senki segítségére. Tisztelet a kivételnek, de úgy tűnik, hogy mindenkinek fontosabb a saját baja. Ez van. Bár ne lenne igazam!

Szekely_KatalinwSzékely Katalin, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház irodalmi titkára: Bosszantana, ha a regionalizáció szétcincálná a magyarságot

– Én valahogy úgy vagyok, hogy elvből nem foglalkozom politikai kérdésekkel. Azonban el kell ismernem, hogy léteznek kivételes esetek is. Ez most pont ilyen. Hiszen hazudnék, ha nem örülnék ennek az esetleges régiónak. Nyilván, egyetértek az üggyel, és az indítványt ezért is írtam alá. Azonban azt is el kell mondanom, hogy végtelenül bosszantana, ha a regionalizáció szétcincálná a magyarságot! Másrészt még megfogalmazom azt is, hogy mi nem csak ezekben a kérdésekben tartunk igényt arra, hogy a véleményünknek hangot adjunk!

Akarva-akaratlan, de arra kell gondolnom, hogy ilyenkor bezzeg számít a hozzáállásunk, a véleményünk, s az aláírásunk „ereje” és száma. Máskor pedig…, a kutya sem kérdez meg minket, és a fejünk fölött olyan döntéseket hoznak, amelyeken később csak csodálkozni tudunk.

Szabo_EmokewSzabó Emőke, angol szakos tanárnő: Ez az ügy nem csak számunkra fontos

– Örömömre szolgál, hogy a vásárhelyiek is ennyire összefogtak. Az is jó, hogy ez a kampány továbbra is folytatódik, hiszen így azoknak is megvan még a lehetőségük az aláírásra, akik kézjegyükkel eddig még nem tudták támogatni ezt a kezdeményezést. Fontos, hogy ebben az ügyben mindenki kifejezhesse a véleményét.

A regionalizáció mindenki életét érinti. Elmondható azonban, hogy ami a magyar és román pártokat és polgárokat illeti, valahol ezt az ügyet is a széthúzás jellemzi. A részben megfigyelhető érdektelenséget pont a polgárok tájékozatlansága váltja ki. A politikai és a társadalmi folyamatokkal kapcsolatban elsősorban a fiatalok kellene informáltabbak legyenek, hiszen a változás őket érinti legjobban. Remélem, hogy a regionalizáció kérdéseben és a sorra kerülő népszavazáson az érintett megyék lakói is célszerűbben fejezik majd ki a véleményüket.

schwSzucher Zsuzsanna óvodapedagógus: Csak összefogással lehet hozzájárulni a térség előmeneteléhez

– A régiósítás ügye nem csak etnikai kérdés, a gazdasági szempontokat is szem előtt kell tartani. Számomra is fontos, hogy a saját kultúrájú, hagyományokat őrző magyar tömbpopuláció egy térségbe sorolódjon, ennek megvalósításához viszont politikamentesíteni kellene a kérdést. Ha az etnikai ellentéteken lovagolunk, az csak hátrányára lenne a regionalizáció gondolatának.

Fontos lenne megérteni, hogy mind magyar, mind román vagy bármely más nemzetiségű ember számára az elképzelt régióban érvényesüljön a multikulturalitás elve, egymás tiszteletben tartása. Csak a régió lakosságának összefogásával lehetne hozzájárulni a térség előmeneteléhez.


Share Button
Ennyien olvasták: 332

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.