Központ
2018. október 17. szerda, Hedvig

Bűnvádi eljárás indult a szászrégeni zsidó temető meggyalázása ügyében

Központ október 17, 2017 Hír & hírháttér

Bűnvádi eljárást indított és három személyt hallgat ki a szászrégeni rendőrség a város zsidó temetőjének meggyalázása miatt.

A Maros megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, Andreea Pop arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a szászrégeni rendőrség sírgyalázás és rasszista, xenofób szimbólumok használata miatt kezdett nyomozásba. A bűnvádi eljárás részeként három személyt kísértek be kihallgatásra.

A rendőrség szerint múlt hét végén tönkretették a zsidó temető bejárati kapuját és tíz sírt. A helyszínelők fasiszta szimbólumot is találtak a helyszínen, de a jelek szerint ez régebbi keletű.

A Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége tiltakozó levelet fogalmazott meg a szászrégeni zsidó temető meggyalázása miatt. A közleményben felháborodásuknak adnak hangot ‘ezen újabb antiszemita és huligán megnyilvánulás ellen, és remélik, hogy mielőbb a tettesek nyomára bukkannak, akiknek felelniük kell majd az igazságszolgáltatás előtt, a román állam törvényeinek tiszteletben tartásával.’ Az idézett dokumentum szerint az ügy könnyed kezelése a demokrácia lábbal tiprásának újabb kapuit nyithatja meg, és ez egyre súlyosabb esetekhez vezethet.

A Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége szerint nem véletlen egybeesés, hogy az incidens éppen azon a héten történt, amikor országszerte megemlékeztek a romániai holokauszt áldozatairól.

A közleményt a szervezet igazgatótanácsa nevében Aurel Vainer elnök írta alá.
forrás: AGERPRES

fotó: www.promovareurbana.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 373

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.