Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Bűnvádi eljárás Romániában a kommunista diktatúra egyik áldozata ügyében

Központ január 19, 2015 Hír & hírháttér

Emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával indított bűnvádi eljárást a román legfőbb ügyészség katonai részlege Gheorghe Ursu egykori politikai fogoly ügyében, aki 1985-ben, a börtönben elszenvedett verések és kínvallatások nyomán vesztette életét – közölte hétfőn a vádhatóság.

ursu

Gherghe Ursu fia, Andrei Ursu tavaly ősszel 17 napig éhségsztrájkolt, azt követelve, hogy vonják felelősségre a hírhedt politikai rendőrség, a Securitate azon tisztjeit, akik szerinte apját halálra kínozták. Az éhségsztrájkot azután függesztette fel, hogy Tiberiu Nitu legfőbb ügyész elrendelte valamennyi olyan, az üggyel kapcsolatos dosszié újbóli kivizsgálását, amelyet vádemelés nélkül zárt le az ügyészség.

Az építészmérnökként dolgozó, verseket és prózai műveket is publikáló Gheorghe Ursut 1984-ben munkatársai feljelentése nyomán tartóztatták le, miután megtalálták rendszerellenes feljegyzéseket tartalmazó naplóját. Ursut azzal is vádolták, hogy Romániát lejárató kommentárokat juttatott el a kommunista diktatúrát bíráló, az Egyesült Államok által működtetett Szabad Európa Rádióhoz.

1985 novemberében bekövetkezett erőszakos haláláért eddig Ursu egy volt cellatársát vonták felelősségre – aki a börtönőrök utasítására rendszeresen verte őt -, valamint a rendőrségi fogda akkori vezetőjét. Azokat a vizsgálatokat, amelyek a vallatást vezető Securitate-tisztek esetleges bűnösségére próbáltak fényt deríteni, vádemelés nélkül lezárták.

Gheorghe Ursu letartóztatása és naplójának szekus-kézbe kerülése vezetett egyébként ahhoz, hogy a verseskötetének előszavát jegyző, hozzá közel álló Nina Cassian költő, műfordító, esszéíró, a kortárs román költészet egyik legjelentősebb alkotója 1985-ben nem tért már haza amerikai vendégtanári körútjáról, és emigrációban halt meg.

A román legfőbb ügyész Gheorghe Ursu fiának, az Egyesült Államokban élő Andrei Ursunak a bukaresti éhségsztrájkja nyomán rendelte el novemberben az ügy újbóli kivizsgálását. A vádhatóság hétfői közleménye szerint kínzásért és maradandó testi és szellemi sérülést okozó embertelen bánásmódért indítottak bűnvádi eljárást.
Az emberiesség elleni bűncselekmények nem évülnek el a 2012-ben hatályba lépett új román büntető törvénykönyv szerint. Ennek alapján Romániában másfél éve megkezdték a – sajtó által “kommunista pribékeknek” nevezett – még életben lévő volt börtön- és munkatábor-parancsnokok elszámoltatását.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 590

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.