Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Csegzi Sándor az emberjogi bírósághoz fordul

Központ november 8, 2012 Hír & hírháttér

csegziCsegzi Sándor az emberjogi bírósághoz fordul

Az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul Csegzi Sándor, a polgármester tanácsadója, mert az igazságszolgáltatás megakadályozta abban, hogy függetlenként méretkezzen meg egy parlamenti képviselői tisztségért.

A Maros megyei törvényszék, majd a Táblabíróság formai kifogásra hivatkozva utasította el a volt alpolgármester jelölését, mert az általa leadott támogató aláírások nem felelnek meg a törvény előírásainak. Csegzi egy eredeti példányt és három, közjegyző által hitelesített másolatot adott le a választási irodában.

Csegzi szerint egy független jelöltnek kilátástalan a helyzete és diszkrimináció áldozata. „A választási törvény olyan feltételeket szab, amelyek kivitelezhetetlenek, ugyanakkor a jogszabály tartalmaz olyan paragrafusokat, amelyek diszkriminálják a független jelölteket a pártok jelöltjeivel szemben” – állítja.

Felháborítónak tartja, hogy ugyanannak a választási törvénynek az alapján 2008-ban, a hozzá hasonló helyzetbe jutott személyek óvását elfogadta a bíróság, és a független jelöltek indulhattak a választásokon, míg jelenleg az igazságszolgáltatás másként vélekedik. Csegzi Sándor azt sérelmezi, hogy megfosztották  a választhatósági jogától, és kijelentette, az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul. Hozzátette: „Nem valakik ellen, hanem valami ellen indultam volna a választáson, és többek között az igazságszolgáltatásban tapasztalt ilyen visszásságok eltörlése miatt lobbyztam volna” – szögezte le Csegzi.

Mint ismeretes, a nyári helyhatósági választásokon Smaranda Enache független polgármester-jelölttől még az ívek hitelesítését sem kérték, 2008-ban pedig Kincses Előd független jelöltetet is ugyanilyen formai okokra való hivatkozással utasítottak el, ám akkor a bíróság Kincsesnek adott igazat.


Share Button
Ennyien olvasták: 467

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.