Központ
2017. szeptember 23. szombat, Tekla, Líviusz
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős

Csegzi Sándor az emberjogi bírósághoz fordul

Központ november 8, 2012 Hír & hírháttér

csegziCsegzi Sándor az emberjogi bírósághoz fordul

Az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul Csegzi Sándor, a polgármester tanácsadója, mert az igazságszolgáltatás megakadályozta abban, hogy függetlenként méretkezzen meg egy parlamenti képviselői tisztségért.

A Maros megyei törvényszék, majd a Táblabíróság formai kifogásra hivatkozva utasította el a volt alpolgármester jelölését, mert az általa leadott támogató aláírások nem felelnek meg a törvény előírásainak. Csegzi egy eredeti példányt és három, közjegyző által hitelesített másolatot adott le a választási irodában.

Csegzi szerint egy független jelöltnek kilátástalan a helyzete és diszkrimináció áldozata. „A választási törvény olyan feltételeket szab, amelyek kivitelezhetetlenek, ugyanakkor a jogszabály tartalmaz olyan paragrafusokat, amelyek diszkriminálják a független jelölteket a pártok jelöltjeivel szemben” – állítja.

Felháborítónak tartja, hogy ugyanannak a választási törvénynek az alapján 2008-ban, a hozzá hasonló helyzetbe jutott személyek óvását elfogadta a bíróság, és a független jelöltek indulhattak a választásokon, míg jelenleg az igazságszolgáltatás másként vélekedik. Csegzi Sándor azt sérelmezi, hogy megfosztották  a választhatósági jogától, és kijelentette, az Európai Emberjogi Bírósághoz fordul. Hozzátette: „Nem valakik ellen, hanem valami ellen indultam volna a választáson, és többek között az igazságszolgáltatásban tapasztalt ilyen visszásságok eltörlése miatt lobbyztam volna” – szögezte le Csegzi.

Mint ismeretes, a nyári helyhatósági választásokon Smaranda Enache független polgármester-jelölttől még az ívek hitelesítését sem kérték, 2008-ban pedig Kincses Előd független jelöltetet is ugyanilyen formai okokra való hivatkozással utasítottak el, ám akkor a bíróság Kincsesnek adott igazat.


Share Button
Ennyien olvasták: 194

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.