Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Csegzi Sándor: „Vállalom a független jelöltség kockázatát!”

Központ október 25, 2012 Hír & hírháttér

csegziCsegzi Sándor: „Vállalom a független jelöltség kockázatát!”

Függetlenként indul a decemberi parlamenti választáson Csegzi Sándor, Marosvásárhely volt RMDSZ-es alpolgármestere. A jelenlegi polgármester személyes tanácsadója a vásárhelyi 1-es számú képviselői választókerületet célozza meg, azt, amelyben az RMDSZ Kerekes Károlyt indítja.  Az alakulat marosvásárhelyi szervezetének elnöksége eldöntötte: javasolja Csegzi kizárását a szövetségből, és erre a Területi Állandó Tanács jóváhagyását kéri.

– Szerintem elsietett döntés volt azok részéről, akik ezt a határozatot meghozták. Az említett cikkelyben ugyanis az áll, hogy ha RMDSZ ellenében parlamenti választásokon indulna egy tag, akkor azt kizárhatják. Amikor ezt a döntést meghozták, én még nem voltam jelölt. Ugyanakkor tudom, hogy a határozat nem így szólt, hanem feltételes módban fogalmazódott meg. Vagyis: ha ezt a lépést megteszem, akkor érvénybe léptetik az alapszabály vonatkozó paragrafusát. Ezzel számolok is, hiszen függetlenként akarok indulni, amit nem is titkolok. Ezt a szándékomat közöltem az RMDSZ vezetőségével.

– Mi kell ahhoz, hogy jelöltségét jóváhagyják?

– Csupán annyi, hogy teljesítsem a törvény által szabott feltételeket, azaz összegyűjtsem a szükséges számú támogatói aláírást. Amíg viszont ez meg nem történik, addig jelöltségemről csak feltételes módban lehet beszélni.

– Az elmondottak alapján mikor születhet döntés?

– Egyértelműen akkor, amikor jelöltségem már biztos. Feltéve, ha ügyemben korrektül akarnak eljárni. Megjegyzem, nem ez volt a jellemző az elmúlt jó néhány évre. Azt tapasztaltam, hogy a választmánynak, amelynek elnöke voltam, egyetlen jelentős döntését sem tartotta tiszteletben a felsőbb vezetés, azaz rendre felülbírálta azokat. Tulajdonképpen ez is egy alapvető oka annak, hogy erre a lépésre szántam el magam.

Nem értem, miként lehet embereket kilökni innen, akik sok éven keresztül őszintén, teljes odaadással dolgoztak ezért a közösségért. Persze nem én vagyok az egyedüli, akiről lemondtak. S tették ezt azon szlogen alapján, hogy „minden magyar számít!”. Úgy látom, nincs hajlandóság senki mással tárgyalni, aki esetleg egy kicsit másként közelítené meg ugyanazokat a célokat.  

Néhányan, akik döntenek a szervezetben – beleértve bizonyos tisztségeket vállaló személyek sorsát – elrugaszkodtak attól a helyi valóságtól, amelyben élünk.

Azt remélem, hogy függetlenként, magyarként feltárhatom, beszámolhatok azokról a problémákról, amelyekkel választópolgárként és RMDSZ-es tisztségviselőként szembesülnöm kellett.   

– Az elmúlt években önt eléggé háttérbe szorította az RMDSZ…

– Úgy gondolom, hogy Marosvásárhelyen nem voltam háttérben. Az alpolgármesteri munkám az évek során jelen volt folyamatosan és intenzíven a város életében. Ezt sokan elismerik, maga a polgármester is. Vannak, akik felróják, hogy miért beszélek a pozitív dolgokról, miért ejtek szót a városvezetés megvalósításairól, mert ezzel a polgármester imázsát építem… Szerintem nagy tévedés, sőt hiba a többszörösen visszaválasztott polgármestert fékezni azokban az erőfeszítéseiben, amelyek a teljes közösséget szolgálnák. Mindezeket senki sem róhatja fel sem nekem, sem az RMDSZ frakciójának. Ha ezeket negatívumként kell megélnie bárkinek is, az mindenképpen hiba, mert nem hiszem azt, hogy a „szomorú magyar” fog az RMDSZ jelöltjeire szavazni.

– Függetlenül indulni… Gondolt-e arra, hogy csatlakozzon másik magyar párthoz? Vajon nem lenne jó mások támogatását is kérni?

– Minden támogatásra szükség van. Az ötven százalék plusz egy voks megszerzése nem kis feladat. Fontosnak tartom viszont hangsúlyozni azt, hogy nem valaki ellen, hanem a közösség érdekében indulok függetlenként. A teljes vásárhelyi közösséget szeretném képviselni vallástól, nemzetiségtől függetlenül. Célomat csak széles támogatással tudom elérni. Pártkatona nem leszek, megmaradok magyarnak úgy, hogy ne érezze ezt senki sem sértőnek, sem magyar, sem román, sem más nemzetiségű, és felvállalom mindazokat a teendőket, célokat, amelyek a teljes közösség érdekeit szolgálják.  

– Ön szerint melyik az a gond, amelyet leghamarabb orvosolni kellene?

– Az egyik legnagyobb hiba az, hogy nem jut el a helyi probléma a felsőbb szintekig. Ez viszont nemcsak az RMDSZ, hanem az összes politikai alakulat gondja. Ezért lenne jó, ha az önkormányzatban jártas, tapasztalt emberként be tudnék jutni olyan helyre, ahol a fontos döntéseket hozzák, s azokat befolyásolni tudnám. Legyen szó akár szociális, akár gazdasági, akár kulturális kérdésekről. Meggyőződésem, a helyi szint gondjait mindenképpen jobban be kell építeni a központi, jelen esetben parlamenti döntésekbe.

– Az ötven százalék plusz egy voksot nagyon nehéz megszerezni. Jelen körülmények között milyen esélyt ad önmagának?

– Egyértelműen nagy feladat előtt állok. Ha úgy tetszik, ez egy újdonság, hiszen az itteni parlamentbe függetlenül még nem jutott be senki. Az EP-ben harminc hasonló képviselő van. Miért ne lehetne Marosvásárhely az első, aki bejuttat a törvényhozásba egy függetlenként induló polgárt?

– Kerekes Károly úgy véli,  indulásával megbízatásnak tesz eleget. Szerinte a cél, a magyar szavazatok megosztása, ezzel pedig Marius Paşcan bejutásának segítése.  

– Minden indulás egy esély valakinek, és esélycsökkenés valaki másnak. Én is mondhatnám, hogy Kerekes Károly az indulásával csökkenti az esélyeimet, hiszen én is magyarként indulok. Ha egy RMDSZ-taggal kevesebb jut be a parlamentbe, attól az RMDSZ nem lesz gyengébb, de ha magát a számot kiegészítjük még egy magyarral, akkor ugyanott vagyunk. Hangsúlyoznám, hogy nem valakinek a rábeszélésére határoztam az indulás mellett, hanem ez egyéni döntésem, amit az RMDSZ vezetőségével is közöltem. Hozzátenném: mindezt a közösség érdekében teszem.

– Nem érzi úgy, hogy kudarc esetén, döntése felér egy politikai harakirivel?

– Ez egy más argumentum. Végig kell gondolni: ha valaki elszánja magát egy hasonló lépésre, akkor azt nem megalapozatlanul teszi, hanem mindent a lehető legjobban átgondolt, és nagyon hisz az esélyében. Ahogyan egykor a japán pilóták tették…, és mi tagadás: ma Japán az egyik legnagyobb gazdasági hatalom a világon.

– Szó, ami szó, eddig is sokan Dorin Florea emberének tartották, nem zavaró, hogy most már egyre többen fogják ezt állítani? Másként fogalmazva: leárulózni?

– Az is elképzelhető, hogy sokan fogják ezt így látni, hogy el fog hangzani az említett minősítés is. Köztudott, hogy Florea polgármestersége alatt én alpolgármesterként tevékenykedtem, most felkérésére az ő személyes tanácsadója vagyok. Gyakorlatilag ugyanazokkal a feladatkörökkel bírok, mint amivel korábban. Ezek a feladatok a szakmaiságomra alapoznak, nem a politikai hovatartozásomra. Az elmúlt években nagyon sokat dolgozhattam együtt a polgármesterrel, sokmindent tettünk a város érdekében. Igaz, ezt sokan nem így állítják be, de érzem, hogy a polgárok így látják. Bízom abban, hogy szándékomat pozitívan fogják értékelni.  

– Ha ez a vonat elmegy, van még egy másik. Florea megválasztása esetén az időközi választásokon jelölteti magát polgármesternek?

– Nem gondolkodom most ezen. Fókuszáljunk egyelőre december kilencedikére. Fizikusként szeretem jól meghatározni a kezdeti állapotot ahhoz, hogy megtervezhessek egy folyamatot a következő állapotba való jutásig. Egyelőre van a mai nap, illetve van december 9-e…  

– Mit üzen a vásárhelyi polgároknak?

– Hiszek abban, hogy a romániai/erdélyi magyarság valóban egy szerveződés, viszont ha ez nem demokratikusan működik, akkor csak mesélünk arról, hogy meg akarjuk őrizni az egységünket, csak mese az, hogy ennek a közösségnek az érdekeit képviseljük! Azt szeretném, hogy elszakadva ezektől a kötődésektől, szabadon mondhassak el dolgokat azoknak, akik valóban szabadnak érzik magukat.


Share Button
Ennyien olvasták: 456

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.