Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

Decemberben népszavazást tartanak a verespataki bányanyitásról

Központ november 16, 2012 Hír & hírháttér

Decemberben népszavazást tartanak a verespataki bányanyitásról

Fehér megye önkormányzata pénteki ülésén elhatározta: a parlamenti választásokkal egy időben népszavazást tartanak a megye 35 településén arról, hogy támogatják-e a verespataki aranybánya megnyitását. 

 

George Şinca, a megyei önkormányzat szóvivője az MTI-nek elmondta, a tanács egyhangú szavazattal döntött arról, hogy december 9-én, a parlamenti választásokkal egy időben tartsák meg a helyi népszavazást. Ezen a következő kérdést teszik fel a választóknak: “Egyetért-e az Erdélyi-érchegység bányászatának újraindításával és a verespataki bányaprojekttel?” 

A népszavazást 35 – a bányászatban valamilyen módon érintett – Fehér megyei település polgármestere kezdeményezte hónapokkal ezelőtt. Azért javasolták a december 9-i időpontot, mivel így nagyobb esély mutatkozik az érvényességhez szükséges 50%-os részvételre. 

Eugen David, a verespataki bányanyitás ellen fellépő Alburnus Maior egyesület elnöke elmondta, nem kívánja kommentálni a döntést, míg arról hivatalos közlést nem lát. 

Victor Ponta márciusban még ellenezte a bányanyitást. Májusban, hatalomra kerülvén már azt írta programjában: “a kormány átlátható módon, nyílt és demokratikus párbeszédre alapozva újraelemzi a Verespatakon kialakult helyzetet”. A miniszterelnök júniusban kijelentette: kormánya csak a parlamenti választások után kíván dönteni a verespataki bányaprojekt ügyében.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 344

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.