Központ
2020. május 26. kedd, Evelin, Fülöp

Diplomáciai botrány – hová tűnt az angol jó modor?

Központ május 11, 2016 Hír & hírháttér

A kínai elnök tavalyi londoni látogatását előkészítő kínai biztonságiak “otrombaságára” panaszkodott egy óvatlanul elejtett és kamerák által rögzített megjegyzésével a brit uralkodó.

040884CD-EF40-4AF6-BE38-2FA88BCA4FFC_mw1024_s_n

Hszi Csin-ping kínai államfő tavaly októberben járt állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként Londonban. Az elnöki házaspárt annak idején királyi pompával fogadták, az államfő és felesége előtt a királyi lovas testőrség felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en a brit hadsereg 1100 fős alakulata tartott díszszemlét, miközben a közeli Green Parkban 41 díszlövéssel üdvözölték a kínai vendégeket. Hszi Csin-ping és a királynő ezután hintón hajtatott a Buckingham-palotához, az első számú londoni királyi rezidenciához, ahol az elnöki házaspár megszállt.

Az uralkodó és az elnöki látogatás biztonságára ügyelő brit rendőrparancsnok szerdán nyilvánosságra került beszélgetéséből azonban némi fény derült a háttérben lezajlott eseményekre is. Lucy D’Orsi, aki a Scotland Yard részéről a biztonsági intézkedések irányítója volt a kínai elnök látogatásának idején, a Buckingham-palotában rendezett szokásos tavaszi kerti partin elegyedett szóba az uralkodóval. A brit médiához eljutott felvételen – amelyet az udvar operatőre készített – jól hallható, amint Lucy D’Orsi bemutatkozik, és elmondja, hogy ő volt a biztonságra ügyelő Scotland Yard-csapat vezetője a kínai elnök látogatása idején. “Na, ez balszerencse” – mondja a királynő a felvételen. A kíséretében lévő illetékes, aki a vendégeket mutatta be az uralkodónak, ezután bekapcsolódik a beszélgetésbe, és közli, hogy a kínai elnök saját biztonsági osztaga annak idején “súlyos mértékben korlátozta” Lucy D’Orsi tevékenységét.

D’Orsi ezután felfedi, hogy a kínai biztonságiak Hszi Csin-ping látogatásának lemondásával is fenyegetőztek az utat megelőző egyeztetéseken. Hozzáteszi, hogy a megbeszélések során a kínai illetékesek egy ízben egyszerűen faképnél hagyták őt és Nagy-Britannia szintén jelenlévő pekingi nagykövetét, Barbara Woodwardot. Arra a rövid beszélgetésből nem derül fény, hogy mi volt a nézeteltérés oka, de a brit sajtó korabeli értesülései szerint kínai részről erőteljesen sérelmezték, hogy a brit hatóságok engedélyezték emberi jogi csoportok tüntetéseit Hszi Csin-ping látogatásának idejére.

A szerdán nyilvánosságra került felvétel legkényesebb részlete az, amikor a királynő “elképesztőnek” nevezi a rendőrtiszt által elmondottakat, és elmondja a Scotland Yard tisztjének: ő is tudott arról, hogy a kínai illetékesek a pekingi brit nagykövettel is “nagyon otrombán” viselkedtek a látogatás előkészítésének idején.

A brit uralkodó a szigorú protokoll alapján soha nem kommentál nyilvánosan aktuálpolitikai eseményeket. Néha azonban előfordulnak “kisiklások”. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazás előtt nem sokkal a királynő például egy ugyancsak elejtett, de kamerák által rögzített megjegyzésével kifejezést adott annak a reményének, hogy a skót választók “nagyon gondosan mérlegelik a jövőt”, amikor arról döntenek, hogy miképp szavaznak a referendumon, nemrégiben pedig – legalábbis meg nem erősített sajtóértesülések szerint – egy fogadáson arról értekezett, hogy “az Európai Unió rossz irányba tart”.

A héten David Cameron miniszterelnök is kínos diplomáciai viszályt kavart azzal a megjegyzésével, hogy “néhány fantasztikusan korrupt” ország is részt vesz a brit kormány által csütörtökre Londonba összehívott nemzetközi korrupcióellenes konferencián. Cameron, aki szintén nem a nyilvánosságnak szánta kijelentéseit, hangot adott annak a véleményének is, hogy valószínűleg Nigéria és Afganisztán a világ két legkorruptabb országa. Mindkét ország kormánya hivatalosan tiltakozott Londonnál az incidens miatt.

 

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 700

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.