Központ
2017. december 13. szerda, Luca, Otília
Eső
Ma
Eső
Borús
Holnap
Borús
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű

Díszdoktorrá avatják Pécsen Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnököt

Központ december 5, 2012 Hír & hírháttér

Díszdoktorrá avatják Pécsen Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnököt

Díszdoktorává avatja Mihai Razvan Ungureanu volt román kormányfőt a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az ünnepség december 13-án lesz Pécsen.

 

Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense az MTI információját megerősítve kedden elmondta: a volt román miniszterelnök Jari Pekka Olavi Vilénnel, a Finn Köztársaság korábbi magyarországi nagykövetével együtt szenátusi ülésen kapja meg a doctor honoris causa címet. Ungureanu már korábban jelezte, hogy megtisztelőnek tartja, és elfogadja azt.

A Pécsi Újság.hu hírportál szeptemberben adott hírt arról, hogy Miseta Attila, az egyetem orvosi karának dékánja díszdoktori címre terjesztette fel Ungureanut a magyar nyelvű oktatás megmaradásáért folytatott tevékenységéért.
A dékán indoklása szerint Ungureanu miniszterelnöksége alatt, 2012 februárja és májusa között, lépéseket tett a Marosvásárhelyi Orvos- és Gyógyszerésztudományi Egyetem (MOGYE) magyar fakultásának megalapítására, összhangban a román alkotmánnyal és tanügyi törvénnyel.

„Atavisztikus és ostoba ellenségeskedések ellenére Ungureanu miniszterelnök – az RMDSZ-szel együtt – úgy döntött, hogy támogatja a magyar nyelvű orvosképzést. Aki ezért még kockázatot is vállal, megérdemli, hogy díszdoktoraink közé kerüljön” – mondta Miseta Attila az internetes portálnak.

A MOGYE szenátusának román többsége 2011-ben következetesen elutasította a magyar oktatás önálló tagozatba szervezését, úgy, ahogy azt egyébként az év elején hatályba lépett oktatási törvény előírta. A jobbközép Ungureanu-kabinet, amelyben az RMDSZ is részt vett, 2012 márciusában kormányhatározattal alapított különálló magyar és angol tannyelvű kart a marosvásárhelyi tanintézményben. Egyebek mellett ennek a kormányhatározatnak a megtorpedózása érdekében terjesztett be áprilisban bizalmatlansági indítványt a balliberális ellenzék, ami az Ungureanu-kabinet bukásához vezetett.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 212

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.