Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Diszkriminált a marosvásárhelyi 2-es iskola igazgatója

Központ szeptember 19, 2012 Hír & hírháttér

kettesiskolaDiszkriminált a marosvásárhelyi 2-es iskola igazgatója

Diszkriminációnak minősítette az illetékes román hatóság, hogy egy románul és magyarul is oktató marosvásárhelyi iskola román nemzetiségű igazgatója megtagadta egy magyar szülő magyar nyelvű beadványának az iktatását.

 

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, a június végén meghozott döntést a később megszületett indoklással együtt a napokban küldte el a hatóság a panaszosnak és a bepanaszolt iskolaigazgatónak. Az MTI-nek is eljuttatott dokumentum szerint a hatóság figyelmeztetésben részesítette Codruta Baciutot, a marosvásárhelyi Kettes Általános Iskola igazgatóját, de nem rótt ki bírságot.


Az iskolaigazgató idén februárban rendőrökkel vitette el az iskola épületéből Horváth-Kovács Ádámot, az iskola szülői munkaközösségének tagját, aki magyar nyelvű beadványt szeretett volna iktattatni a román és magyar tannyelvű intézményben. Az iskolában a magyar tagozaton tanuló gyermekek szüleinek egy csoportja korábban magyar nyelvű feliratokat helyezett ki. A magyar nyelvű dokumentum – amelynek iktatását az igazgatónő megtagadta – a magyar feliratok adományozásáról szóló irat volt.

Codruta Baciut iskolaigazgató arra hivatkozva utasította el a dokumentum iktatását, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román. Riasztása nyomán hat rendőr érkezett az iskolába, akik bekísérték a szülőt, és ötszáz lej (36 ezer forint) bírságot róttak ki rá. A bírságolási jegyzőkönyvben arra hivatkoztak, hogy „a belépési szabályokat megsértve lépett be az iskolába, ahol a titkárságon beadványt próbált meg iktatni”.

A Diszkriminációellenes Tanács megállapította, a marosvásárhelyi iskolának biztosítania kell annak a lehetőségét, hogy szóban és írásban is magyarul folyamodhassanak az intézményhez, a magyar nyelvű folyamodványokra pedig magyar nyelvű választ kell adnia. A tanács elutasította a bepanaszolt igazgató érvét, hogy a panaszos kiválóan beszél románul, ezért beadványát románul is megfogalmazhatta volna.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács korábban a kétnyelvű feliratozás elmulasztásáért már megbírságolta a marosvásárhelyi iskolát. A román közigazgatási törvény értelmében azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot, a közigazgatásban és az alárendelt intézményekben mind szóban, mind írásban használható az illető kisebbség nyelve. A tavalyi népszámláláson Marosvásárhelyen a lakosság 44,86 százaléka vallotta magát magyarnak.

A városban mozgalom indult azért, hogy az iskolát nevezzék el Bernády Györgyről, a város egykori híres polgármesteréről. A névadásról hozott önkormányzati határozatot egyelőre nem alkalmazták. Az iskolában megközelítőleg azonos számban tanulnak magyar és román nemzetiségű gyerekek.

MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 376

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.