Központ
2017. augusztus 21. hétfő, Sámuel, Hajna
Eső
Ma
Eső
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Díszpolgári címet adnak Ligeti Györgynek szülővárosában

Központ január 27, 2016 Hír & hírháttér

Post mortem díszpolgári címet adományoz Dicsőszentmárton városa Ligeti György zeneszerzőnek, aki az erdélyi településen született 1923-ban.

ligetigy

Az önkormányzat döntését Sorin Megheșan, a város polgármestere jelentette be, akit kedden idézett az Agerpres hírügynökség. A tervek szerint május végén lesz a díszpolgári cím átadása, az ünnepségen a kolozsvári filharmónia is közreműködik.

Az elöljáró reményét fejezte ki, hogy a zeneszerző özvegye részt tud venni az eseményen. Közölte, hogy ebből az alkalomból a helyi zsinagógán egy emléktáblát is felavatnak a zeneszerző emlékére, akinek szülőháza néhány méterre található a zsinagógától. Megheșen bejelentette, hogy ezentúl minden évben megemlékeznek Ligetiről és munkásságáról szülővárosában.

A Kossuth-díjas Ligeti György hat évet élt a Maros megyei Dicsőszentmártonban, tanulmányait a kolozsvári zenekonzervatóriumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte. Az 1956-os forradalom leverése után hagyta el Magyarországot, Németországban és Ausztriában is élt, 2006-ban hunyt el Bécsben.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 197

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.