Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Díszpolgári címet adnak Ligeti Györgynek szülővárosában

Központ január 27, 2016 Hír & hírháttér

Post mortem díszpolgári címet adományoz Dicsőszentmárton városa Ligeti György zeneszerzőnek, aki az erdélyi településen született 1923-ban.

ligetigy

Az önkormányzat döntését Sorin Megheșan, a város polgármestere jelentette be, akit kedden idézett az Agerpres hírügynökség. A tervek szerint május végén lesz a díszpolgári cím átadása, az ünnepségen a kolozsvári filharmónia is közreműködik.

Az elöljáró reményét fejezte ki, hogy a zeneszerző özvegye részt tud venni az eseményen. Közölte, hogy ebből az alkalomból a helyi zsinagógán egy emléktáblát is felavatnak a zeneszerző emlékére, akinek szülőháza néhány méterre található a zsinagógától. Megheșen bejelentette, hogy ezentúl minden évben megemlékeznek Ligetiről és munkásságáról szülővárosában.

A Kossuth-díjas Ligeti György hat évet élt a Maros megyei Dicsőszentmártonban, tanulmányait a kolozsvári zenekonzervatóriumban, majd a budapesti Zeneakadémián végezte. Az 1956-os forradalom leverése után hagyta el Magyarországot, Németországban és Ausztriában is élt, 2006-ban hunyt el Bécsben.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 418

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.