Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Drága lesz kijutni a kórházból

Központ augusztus 4, 2012 Hír & hírháttér

Drága lesz kijutni a kórházból

A beutalt páciensek kötelesek lesznek fizetni azért, hogy elhagyhassák a kórházat: az intézmény kategóriájától függően 40 – 80 lejt. Ez alól csak a gyerekek, terhes nők és a kisnyugdíjasok a kivételek – olvasható egy kormányhatározat-tervezetben, amelyet az egészségügyi minisztérium bocsátott ma közvitára.

 

Amit nem az orvos zsebébe teszünk

A tervezet szerint azok az egészségügyi biztosítottak kell elbocsátási díjat fizessenek, akik egy teljes napot vagy annál többet töltöttek kórházban, és olyan ellátásban részesültek, amelyek költségeihez a biztosítottaknak is hozzá kell járulniuk. Hozzájárulást kell fizetni az általános orvosi, az ambuláns szakklinikai de még a rehabilitációs ellátásokért is.

Napközbeni orvosi ellátásért távozáskor 60 lejt kell fizetni az I-es és I M kategóriába tartozó kórházakban, 50-et a II és II M, 40-et a III-as, 30-at a IV-es és 20 lejt az V-ös kategóriában, valamint a besorolatlan egészségügyi intézményekben.

A folyamatos ellátást biztosító intézményektől való távozáskor  80 lejt kell fizetni az I és I M, 70 lejt a II és II M, 60 lejt a III, 50 lejt a IV, 40 lejt az V kategóriás és a besorolatlan kórházakban.

Vizit- és labordíjat is szednek

A konzultációk ára (vizitdíj) is változik az orvos rangjától függően: 4 lejbe kerül az általános és a szakorvosok esetében, legtöbbet pedig a főorvosi rendelésnél kérhetnek el, ennek összege 5 lej. A szakorvosi ambuláns ellátás vizitdíja 5 lej, ha ugyanezt főorvos végzi, akkor 7 lej.

Ha egytől ötig terjed a laborvizsgálatok száma, akkor 5 lejt, ha hat és tíz közötti laborvizsgát végeznek el, akkor 10 lejt, míg a tíznél több ilyen vizsgálatért 20 lej hozzájárulást fizetünk majd.

A járóbeteg-ellátás során röntgenvizsgálatért és más, képalkotó eljárásért is 5 lejt kell majd fizetni.

A magasabb szintű ambuláns vizsgálatok tervezett díjszabása a következő: mágneses rezonancia-vizsgálat (MRI) – 150 lej, kontrasztanyaggal végzett MRI – 250 lej, CT – 100 lej, kontrasztanyaggal végzett CT – 150 lej, angiográfiás vizsgálat – 80 lej, szcintigráfiás vizsgálat – 100 lej.

A családtervezési tanácsadás, homeopátiás és akupunktúrás szaktanácsadás 4 és 5 lejbe kerül majd, míg egy akupunktúrás kezelés ára 10 lej kúránként.

Kik mentesülnek a fizetés alól ?

Az összes felsorolt díjszabás a beutaló alapján történt ellátásra érvényes.

Nem kell külön fizetni a pszichológiai és logopédusi kiegészítő konzultációkért, akárcsak diagnosztikai és gyógyászati szolgáltatásokért, az orvosi és sebészeti kezelésekért, valamint a sürgősségi orvosi-sebészeti kezelésekért sem.

A hozzájárulás fizetése alól mentesülnek a 18 év alatti gyerekek, a 18 és 26 év közötti tanulók/egyetemisták, inasok, akiket nem fizetnek a munkájukért, azok a személyek, akik speciális betegségük miatt részesei az egészségügyi minisztérium valamely országos programjának, és nincs sem jövedelmük, sem nyugdíjuk, a 740 lej alatti nyugdíjból élők, a terhes nők a terhesség követését szolgáló eljárásokért, illetve teljesen ingyenesen látják el azokat a terhes nőket, akiknek egyáltalán nincs jövedelmük, vagy az országos minimálbérnél kevesebbet keresnek.

forrás: manna.ro/mediafax

Share Button
Ennyien olvasták: 507

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.