Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Drágulhat a cigaretta és az alkohol

Központ december 29, 2014 Hír & hírháttér

A cigaretta és az alkohol árának emelésével győznék meg a dohányosokat arról, hogy leszokjanak a függőségről – írja a Mediafax hírügynökség.

alkohol

Az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére növelnék a dohányáru adóját. Csökkent ugyanis az egészségbiztosítási pénztár bevétele míg a cigaretta által okozott betegségek kiadásai továbbra is növekszenek.

A dohánytermékek járulékát, az úgynevezett „Káros szenvedélyek adóját” 2006-ban vezették be, ami 6 eurócentet jelent minden csomag cigi után, valamint 200 eurót minden hektoliter finomított alkohol után. Ezen adók növelése a cigi és az alkohol kereskedelmi árának növekedését idézné elő.

Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy növeljék a dohánytermékek adóját, így támogatnák a dohányosok leszokását, mint költséghatékony módszer csökkentheti a rövid- és középtávú dohányfogyasztást, valamint megakadályozhatja a dohányzásra való rászokást is.

A dohányzás gyakorisága visszaesett, 2004-ben a lakosság 36%-a cigizett, 2011-ben pedig 26%-a csupán, így csökkent a cigarettafogyasztás ami az egészségügyi hozzájárulás bevételének csökkenését eredményezte, viszont ez idő alatt a cigaretta okozta betegségek gyógyításának költségei nőttek. Ezen betegségek ápolása 100 millió lejjel nagyobb, mint a dohánytermékekből jövő egészségügyi hozzájárulás.

2006 és 2012 között közel 7,5 milliárd lej bevétele volt az Egészségügyi Minisztériumnak a cigarettából jövő egészségügyi hozzájárulásból. A 2007-2014-es időperiódusban ez a bevétel az egészségügyi szolgáltatások 9-10%-át fedezte.

2013-ban majdnem 10 ezer ember telefonált be Romániából a 0800.878.673 (STOPFUMAT) ingyenes telefonszámra, azzal hogy le szeretne szokni, amit a Dohányzásról való Leszokás Nemzetközi Program keretében indítottak. Ez a szám a 2012-es adatok dupláját jelenti, ugyanis akkor csupán 4.327 személy kért segítséget telefonon a leszokáshoz.

A kezdeményezők petíciójának adatai szerint aggasztóak az adatok a fiatalok körében, ugyanis a 15 év alattiak közül minden negyedik naponta cigizik. A nagyobb része a 15 év alatti dohányosoknak vidékről származik.

Az országban levő cigizők legnagyobb aránya (43,1%) 17-19 év között kezdett el dohányozni, valamint 18,1%-uk a 20-as éveiktől kezdődően dohányosok.

forrás: mediafax

Share Button
Ennyien olvasták: 611

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.