Központ
2020. október 01. csütörtök, Malvin

Egy időben tartaná Ponta az EP-választásokat és az államfőválasztást

Központ január 23, 2013 Hír & hírháttér

Egy időben tartaná Ponta az EP-választásokat és az államfőválasztást

Victor Ponta javasolta Traian Băsescunak a jövő évi EP-választások és az államfőválasztás egyidejű megtartását – ezt maga a kormányfő jelentette be. Hozzátette, az államfő egyelőre nem reagált a javaslatra. A miniszterelnök azzal indokolta a két választás összevonását, hogy a választási kampány csupán 1-2 hónapot tartana, és elkerülhetővé tenné a tavalyi évhez hasonló helyzetet, amikor folyamatosan választási időszakban volt az ország. 

 

„Nézzék, mennyit jelent, ha kis stabilitás van. Ez meglátszik a lej-euró árfolyamon, a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások menetén, amelyek simábban zajlottak, mint vártuk. Ez mind abból fakad, hogy stabilitás van az országban, nincsenek választások, és az emberek sokkal racionálisabbak. Tehát, ha létezik alkotmányos megoldás a választások összevonására, tárgyalnunk kell róla” – fogalmazott a kormányfő. 

A PNL alelnöke, Daniel Chiţoiu is felvetette, hogy az USL számol a két választás összevonásával úgy, hogy az újonnan megválasztott államfő 2014 decemberében, a jelenlegi elnöki mandátum lejárta után foglalná el hivatalát. A politikus elmondta, az USL támogatja a parlamenti helyek 300 főre való csökkentését, de ragaszkodik a kétkamarás parlament megőrzéséhez. 

A PDL szerint az USL akár be is tilthatná a választásokat, hisz 70%-os a támogatottságuk. Florin Popescu, a párt alelnöke elmondta, tiszteletben kell tartani az alkotmányt és a hatályos szabályozást, és amíg az USL nem jelenti be hivatalosan is az elképzeléseit, addig a PDL nem kíván hozzászólni ehhez a kérdéshez. 

Az év elején Traian Băsescu egy CSM ülésen úgy fogalmazott, hogy a mandátumából hátralévő 18-19 hónapban nem fogja tűrni, hogy politikai nyomást gyakoroljanak az igazságszolgáltatásra.

Forrás: realitatea, transindex.ro

 

Share Button
Ennyien olvasták: 348

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.