Központ
2020. október 19. hétfő, Nándor

Egy lépésre a Kertészmérnöki szak akkreditációjától

Központ november 21, 2011 Hír & hírháttér

Egy lépésre a Kertészmérnöki szak akkreditációjától

SAPIMásodik alkalommal járt Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE marosvásárhely Kertészmérnöki szakának akkreditációjáról döntő bizottság. Miután első alkalommal nem valósult meg az illető szak akkreditációja, idén újra ellenőrizték a változásokat. A bizottság viszonylag elégedetten távozott. Hivatalos eredmény 24-e után, legkésőbb decemberben várható. A jelenlegi helyzetről Dr. Kovács Lórántot, a Kertészmérnöki szak tanszékvezetőjét kérdeztük.

 

– Milyen eljárásokat igényel egy szak akkreditációja?

– Elsősorban három végzett évfolyamra van szükséges ahhoz, hogy az akkreditációs folyamat elkezdődhessen. Ettől a perctől kezdve az egyetemnek biztosítania kell az ARACIS által előírt követelményeknek megfelelő oktatókat, továbbá azt is, hogy a tantárgyak 70%-át főállású tanárok oktassák, ezen oktatók 25%-nak docensnek vagy professzornak kell lennie. Ezen követelmények nélkül nem kapható meg az akkreditáció.

A másik fontos feltétel a laboratóriumok száma, azok felszereltsége. Amennyiben megvan a megfelelő számú laboratórium, és ezek kellő képpen fel vannak szerelve, az akkreditációs folyamatnak jól kell végződnie.

Tavaly már járt egy bizottság egyetemünkön, és elutasította az akkreditációt, mivel a laboratóriumok nem rendelkeztek kellő felszereltséggel. Az új vezetőség belátta, hogy amennyiben nem áldoznak bizonyos összeget ennek bővítésére és a külső parcellák létrehozására, akkor az akkreditációra tett kísérlet nem lehet sikeres.

Egy év alatt sikerült annyira haladni, hogy a jelenlegi akkreditációs bizottság meg volt elégedve az eredményekkel.

– Mikorra várható a bizottság végleges döntése?

Minden hónap 20-án tartanak egy  szakbizottsági ülést, amelyen a tagok előterjesztik az akkreditációval kapcsolatos megjegyzéseiket, észrevételeiket, majd ennek alapján szavazzák meg, hogy akkreditálják-e a szakot, s ha igen, mennyi időre. Rosszabb esetekben csak két évre, normális esetben viszont öt évre szól az akkreditáció. Ez e hónap 24-én, legkésőbb decemberben derül ki.

– Mi változik az akkreditáció után?

Én nagy változást nem látok, mert a szak eddig is ide vonzotta az embereket. Az igazi változást az jelentené, ha több diák jelentkezne a kertészmérnöki szakra, és az akkreditáció miatt nőne a diákok bizalma bennünk. De a létszámot tekintve, a bizalom már eddig is megvolt, tehát arra sosem panaszkodhattunk, hogy kevés a jelentkező. Annyiból viszont jó lenne ha megkapnánk az akkreditációt, hogy mind a diákok, mind a tanárok megnyugodva végezhetnék a továbbiakban munkájukat.

Share Button
Ennyien olvasták: 569

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.