Központ
2020. február 18. kedd, Bernadett

Egydollárosokkal dobálták meg Hillary Clinton autóját

Központ április 18, 2016 Hír & hírháttér, Külföld

Tüntetők várták a George Clooney filmszínész adománygyűjtő vacsorájára érkező Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiránst, akinek autóját egydollárosokkal dobálták meg, tiltakozásul a hatalmas összegű kampánypénzek miatt.

hillary-clinton-a-800

Hillary Clinton szombaton volt George Clooney és felesége, Amal Clooney, az ismert emberi jogi ügyvédnő adománygyűjtő vacsorájának vendége a házaspár Los Angeles-i villájában. A vacsorára szóló legolcsóbb belépőjegy fejenként 34 ezer dollárba, a legdrágább pedig házaspáronként 350 ezer dollárba került.
A díszvacsorán sztárok egész sora vett részt: Steven Spielberg filmrendező és felesége, Kate Capshaw színésznő, Jane Fonda színésznő, James Cameron rendező, Ellen DeGeneres televíziós személyiség, Jeffrey Katzenberg, a Dreamworks filmvállalat elnök-vezérigazgatója. A Clooney-házaspár egy nappal korábban, San Franciscóban is adománygyűjtő vacsorát rendezett Hillary Clintonnak.
A politikus azt a célt tűzte ki, hogy 2,5 milliárd dollárt gyűjt kampányára. A helyi sajtó becslése szerint a Clooney által szervezett két vacsora legalább 15 millió dollárral gyarapította a Clinton-kampány kasszáját.
Mindkét városban tüntetők fogadták a rendezvényre érkező Clintont. Ellenfele, Bernie Sanders vermonti szenátor hívei Los Angelesben tartottak látványosabb megmozdulást: egydolláros bankókat dobáltak Hillary Clinton autójára, miközben azt skandálták, hogy mennie kell.
Sanders élesen bírálta Clintont és vendéglátóját a vasárnap délelőtti televíziós politikai vitaműsorok egyikében. Az ABC televízióban – az amúgy a Clinton Alapítványt támogató – George Stephanopoulos műsorvezetőnek válaszolva megkérdőjelezte, hogy a Clinton kampányára nagy pénzadományokat gyűjtőknek közük van a Demokrata Párthoz, a párt szellemiségéhez, céljaihoz.
“A nagy kérdés az, hogy milyen jövő vár a Demokrata Pártra? Vajon a pénzgyűjtés és magának a pénzgyűjtésnek a módja a párt jövőjét tükrözi?” – tette fel a kérdést a szenátor, aki ismét leszögezte: az ő támogatói kispénzű emberek, akik átlagosan 27 dollárral támogatják kampányát.
Sanders újra felhívta a figyelmet arra, hogy Hillary Clinton a minimálbér emeléséről folyó országos vitában egyelőre kivár, megvárná, amíg az egyes szövetségi államok döntenek, és majd csak azt követően szorgalmazná a szövetségi kormány döntését.
“Ez a különbség a mi politikánk között. Én magasra emelem a mércét” – fogalmazott Sanders.
George Clooney az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának a Clinton ellen tüntetők pártját fogta a kampánypénzek kérdésében. Valószínűleg sokakat meglepett, amikor azt mondta: kedveli és támogatja Bernie Sanderst, és igazat ad a szenátor kampányának abban, hogy nem jó, ha a pénz ilyen nagy mértékben befolyásolja a politikát.
“Abszolút igazuk van, a Fehér Házért folytatott küzdelemben szemérmetlenül nagy pénzek forognak” – fogalmazott a színész-rendező, hozzátéve, “nevetséges, hogy ennyi pénzt kell beletennünk a politikába”.
A színész azt fejtegette, hogy meg kellene szüntetni a politikai akcióbizottságokat és azokat a szervezeteket, amelyek kampánypénzek gyűjtésével foglalkoznak. Mindazonáltal leszögezte, hogy ennek a helyzetnek a vonatkozó törvény módosításával lehet véget vetni, aminek a legjobb módja az, ha a szenátusban ismét a demokrata pártiak kerülnek többségbe.
Ehhez pedig adományokat kell gyűjteni nekik – mondta George Clooney.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 449

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.