Központ
2020. augusztus 11. kedd, Zsuzsanna, Tiborc

Egyelőre nem kerül napirendre a Látó-ügy határozattervezete

Központ augusztus 29, 2012 Hír & hírháttér

Egyelőre nem kerül napirendre a Látó-ügy határozattervezete

Egy tervezett önkormányzati döntés miatt veszélybe kerülhet a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat megjelenése, miután a Maros megyei tanács egyik határozattervezete megszüntetné a szerkesztőséget, mint önálló intézményt, és beolvasztaná a megyei könyvtárba. 

 

Az augusztus 23-i keltezésű határozattervezet szerint aLátót és a szintén az önkormányzat által finanszírozott román nyelvű, Vatra irodalmi folyóiratot szeptember 1-jétől a Maros megyei könyvtár úgynevezett kiadórészlegébe olvasztják be. A határozat a csütörtöki önkormányzati ülés tervezett napirendjén szerepel. 

Az átszervezés nyomán a két intézmény elveszítené önálló jogi személyiségét, a szerkesztőségeknek pedig meg kell válniuk alkalmazottai mintegy felétől. A két szerkesztőséget egy közös irányító főszerkesztő és egy-egy főszerkesztő-helyettes vezetné. A mostani szerkezet szerint mindkét folyóirat külön intézményként működik, saját főszerkesztővel és főszerkesztő-helyettessel és adminisztratív személyzettel. 

“A határozattervezet gyakorlatilag az intézmény megszűnését jelenti” – nyilatkozta Szabó Róbert Csaba, a Látó főszerkesztő-helyettese az MTI-nek. Mint mondta, a legérzékenyebben az önálló jogi személyiség elvesztése érinti őket, hiszen ez azt jelentené, hogy a szerkesztőség munkájával kapcsolatban semmiről nem dönthetnének, önállóságuk megszűnne. A főszerkesztő-helyettes szerint az új szerkezetben megszűnne a lap jelenlegi profilja, a szerkesztés szabadsága, és ezt nem vállalhatják. Hozzátette: a román folyóirat szerkesztői is fel vannak háborodva, és együtt kívánnak fellépni a határozattervezet elfogadása ellen. 

A Látónak jelenleg öt szerkesztői állása van, amit Kovács András Ferenc főszerkesztő, Kossuth-díjas költő, Szabó Róbert Csaba, Demény Péter, Vida Gábor és Láng Zsolttölt be, és négyen dolgoznak az adminisztrációs személyzetben. 

Lokodi Edit Emőke, a Maros megyei tanács alelnöke jogosnak tartja a két rangos irodalmi folyóirat szerkesztőinek felháborodását. Szerinte gazdaságilag nem megalapozott a tervezet, mivel az önkormányzat egy nyomdagépet szeretne vásárolni a könyvtárnak, amelynek működtetésére háromszor-négyszer több munkaerőt kell alkalmazni, mint ahány állást megtakarítanának a két lapnál. A tervezet szerint ugyanis a két folyóirat működését egy nyomdagép megvásárlásával akarják segíteni, ami a könyvtár birtokába kerülne. 

Az alelnök szerint a megyei önkormányzat évente mintegy 160 ezer eurót fordít a két folyóirat fenntartására, ami a megye költségvetésében olyan kicsi összeg, hogy ettől nem fog gazdaságosabbá válni és a beruházásokat sem lehet látványosan növelni. Közölte, hogy egyeztetett a határozattervezetet kezdeményező Ciprian Dobreönkormányzati elnökkel, aki azt ígérte, visszavonja a határozatot. 

Dobre az MTI-nek is megerősítette, hogy nem fogja csütörtökön napirendre tűzni a határozattervezetet, de szerinte folytatni kell erről a vitát. Kifejtette: szándéka az volt, hogy segítse a két folyóiratot, és továbbra is fenntartja, hogy a határozattervezet jót tett volna a két lapnak. “Nem értem a fenntartásokat, de a két folyóirat körüli vita folytatódik” – mondta a tanácselnök. 

Hangsúlyozta, ő csak azt akarja, hogy hatékonyan költsék el az önkormányzat pénzét. Szerinte azért segítené a két folyóiratot a megyei könyvtárba olvasztásuk, mert a nyomdagép megvásárlása gazdaságosabbá tenné a lap előállítását. Úgy vélte, az alkalmazottak számának csökkentése nem érinti a lap működését, hiszen a szerkesztők száma változatlan maradna az új struktúrában, és a folyóiratok profilján sem kell változtatni. 

Az alelnök által közölt adatok szerint a Látó tavaly 310 ezer lejt kapott az önkormányzattól, saját bevétele pedig 60 ezer lej volt, egy év alatt pedig 6200 példányszámot értékesített.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 430

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.