Központ
2018. június 25. hétfő, Vilmos

Egységes román ellenállás a MOGYE-ügyben

Központ szeptember 20, 2013 Hír & hírháttér

Egységes román ellenállás a MOGYE-ügyben

 „Lényegi döntés továbbra sincs”

Jó és rossz hírt is közölt mai sajtótájékoztatóján a MOGYE magyar vezetősége. A pozitív fejlemény, hogy a szerdai szenátusi ülésen megszavazták, hogy nem csak az oktatók, de a tanársegédek bérlistáján is megjelenjen, hogy a magyar, illetve a román vonal tanárai, a negatív fejlemény viszont az, hogy a diákok esetében ugyanettől a szétválasztástól a szenátus román tagjai szigorúan elzárkóztak. Ezzel pedig épp az orvosi oktatás haszonélvezőit, a diákságot fosztották meg a tanügyi törvény által előírt jogaiktól.

„Még mindig csak részlegesen van megoldva a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem problémája, ám ígéretes előrelépés történt, hogy a tanárokat és a tanársegédeket is adminisztratív módon specifikáljuk, hogy a magyar, illetve a román vonalon oktat, holott ez a módszer eddig csak a professzoroknál volt bevett szokás. A logikus, kronologikus sorrend ezután az lenne, hogy a diákok esetében is feltüntessék, hogy melyik vonalon tanul, és ennek egyenes következménye lenne a különálló oktatási vonalak és departamentumok megalakítása. Sajnos ezt az egyetem szenátusa egyöntetűen elutasította, esetleg a jövő tanévre átgondolja a döntést” – mondta el dr. Szabó Béla, a MOGYE magyar tagozatának a vezetője.

Hozzátette, hogy bár ez a lépés előrehaladás, de a diákokra semmiféle hatással nincs a döntés, holott ők kellene legyenek az oktatás haszonélvezői. Szabó Béla szerint az egyetem román többségű szenátusa újbóli időhúzásra játszik, és a jövő tanévre ígérgeti a változást, épp emiatt a magyar vezetőség levélben fordul az oktatási miniszterhez, hogy a tanügyi törvény betartásával orvosolja az egyetemen évek óta húzódó hercehurcát. Hogyha tanévkezdésig, azaz szűk két héten belül nem kapnak pozitív választ a szaktárcától, a polgári engedetlenség különböző formáihoz folyamodnak.

                   

„A másik problémát az képezi, hogy a magyar ajkú oktatók száma nem arányos a magyar nyelvű diákok számával. Azaz az intézményben 1700 magyar orvosnövendék tanul, ami az összdiákság 40%-át teszi ki, ám a magyar nyelvű oktatók a tanügyi káderek csupán 31%-át jelentik” – hívta fel a figyelmünket dr. Benedek Imre professzor, aki hangsúlyozta: mindössze a törvény betartását akarják, és nem szeretnének újabb egy évet várni az átszervezésig.

Azt is megtudtuk, hogy az ARACIS akkreditációs bizottság látogatását a 2013/2014-es tanév megkezdése utánra programozták, éppen azért, hogy újabb kifogás legyen arra, hogy az idei iskolai évben még ne történjen érdemi változás a magyar departamentum megalakulása ügyében. „A magyar oktatási vonal nem függ össze az akkreditációval, csupán adminisztratív lépés lenne ennek megalakítása, így nyugodtan a bizottság látogatása előtt, azaz a tanév megkezdéséig, félórás papírmunka révén meg lehetne ezt oldani” – szögezte le dr. Szabó Béla.

Dr. Szilágyi Tibor, az egyetem magyar rektorhelyettese azt is elmondta, hogy az egyetem magyar diáksága eddig is példás összetartásról és helytállásról tett tanúbizonyságot minden – a magyar oktatásért vívott – harcban, és a következő megmozdulásokban is számítanak a tanulók támogatására. Egyébként a tavaly összegyűjtött több mint 1200 diákaláírás is tanúskodik arról, hogy ők is szeretnének külön oktatási formában tanulni.

Share Button
Ennyien olvasták: 272

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.