Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Elemző: “Victor Pontát utasították el a magyarok”

Központ július 30, 2012 Hír & hírháttér

Elemző: “Victor Pontát utasították el a magyarok”

Nem Băsescu mellé álltak, hanem Victor Pontát utasították el a népszavazástól távol maradó magyarok – mondta az urnazárás után Kiss Tamás. A szociológus szerint a székelyföldiek távolmaradása nem azzal magyarázható, hogy Băsescu különösebben népszerű lenne a körükben, hanem sokkal nagyobb az ellenszenv Victor Ponta miniszterelnökkel illetve a PSD-vel szemben. 

 

A hírtelevíziók és az USL politikusai Orbán Viktorfelhívásának tulajdonították a magyar távolmaradást. “Nyilván ennek is volt egy szerepe: Orbán Viktor nyilatkozatát felkapta sajtó, az RMDSZ-nek pedig nem voltak egyértelmű nyilatkozatai a népszavazással kapcsolatban. De nem hiszem, hogy ez a felhívás lett volna a döntő, mert a PSD-vel és Pontával szembeni ellenszenvnek a Székelyföldön nagyobb múltja van, mint az elmúlt egy hét” – magyarázta a társadalomkutató. 


Arra a felvetésre, hogy az RMDSZ részvételre kérte a magyarságot, amivel az USL esélyeit növelte volna, Kiss azt mondta: az RMDSZ valóban mondta, hogy el kell menni szavazni, de ezt nagyon halkan tette. “Székelyföldön egyetlen választási plakátot sem lehetett látni, leszámítva azokat a magyar nyelvű plakátokat, amelyeket az USL helyeztetett ki. Az, hogy egy közleményt kiad az RMDSZ, aligha lehet elég befolyásoló tényező ilyen helyzetben” – mondta a szociológus. 

A belpolitikai válságot illetően Kiss Tamás elhúzódó állóháborúra számít az őszi parlamenti választásokig. Úgy vélte, nem valószínű Victor Ponta lemondása, mert egy ilyen lépés jelentős veszteséget okozna az USL-nek. Băsescu lemondását is elképzelhetetlennek tartja, még úgy is, hogy több mint hétmillió ember voksolt ellene. A szociológus szerint abban az esetben lett volna ez lehetséges, ha Băsescu és a PDL nem döntött volna a referendum bojkottja mellett.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 477

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.