Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Elfogadta a képviselőház a magyar nyelvhasználatot tiltó törvényt

Központ február 17, 2016 Hír & hírháttér

Hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánította a kisebbségi nyelvek közigazgatási használatát betiltó törvénykezdeményezést a képviselőház, miután a házszabályban megszabott határidőn belül a tervezetet nem tűzték napirendre.

A magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő, a szélsőségesen nacionalista Egyesült Románia Párt elnökének törvénytervezete megtiltaná a romániai közintézményeknek, állami hatóságoknak és önkormányzatoknak, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak, szóban vagy írásban.

A Hotnews szerint a tervezet azt írja elő: akik pedig nem tartják tiszteletben a román nyelv hivatalos jellegét elveszítik munkahelyüket, állami intézményekben pedig többet nem vállalhatnak munkát.

Diaconu ugyanakkor azt szeretné elérni, hogy a helyi és megyei tanácsok ülései, az alkalmazottak munkahelyi megbeszélései kizárólag románul zajlódhassanak le, fordítást mindössze abban az esetben biztosítanának, ha külföldi résztvevője is van az eseménynek. A tervezet betiltaná az intézményneveknek a kisebbségek nyelvén való használatát is.

Ahhoz, hogy hatályba lépjen, a tervezetet még a szenátusnak is el kell fogadnia.

Forrás: mti, maszol

Share Button
Ennyien olvasták: 436

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.