Központ
2018. szeptember 26. szerda, Jusztina

Elfogadta a kormány a román-magyar határon átnyúló együttműködési programot

Központ április 29, 2015 Hír & hírháttér

Elfogadta szerdai ülésén a bukaresti kormány a magyar-román határon átnyúló együttműködési programot, amelynek összértéke 232 millió euró.

kormany
A 2014-2020-as időszakra szóló Interreg V-A elnevezésű program legnagyobb részét, 189 millió eurót közösségi, a többit pedig nemzeti forrásokból pénzelik. A két ország közös határvonalán négy-négy megye – román oldalon Szatmár, Bihar, Arad és Temes, magyar oldalon pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdu-Bihar, Békés és Csongrád megye – pályázhat meg pénzösszegeket a határon túli megyékkel közös programok megvalósítására.

Az Interreg V-A program egyebek mellett a határ átjárhatóságának javítása, a munkaerő mobilitásának segítése, az erőforrások közös felhasználása területén jelölt ki úgynevezett prioritási tengelyeket, amelyeknél az Európai Unió regionális fejlesztési alapjából hívható le a költségek 85 százaléka.

A kormány közleménye szerint a programot várhatóan májusban küldik meg jóváhagyásra az Európai Bizottságnak, amelynek döntése szeptemberre várható, így az első pályázatokat október írhatják ki.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 322

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.