Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Elkapták a bostoni robbantót

Központ április 20, 2013 Hír & hírháttér

Elkapták a bostoni robbantót

Őrizetbe vette a rendőrség a bostoni robbantások második gyanúsítottját, a 19 éves Dzsohar Carnajevet. A fiú Watertown városrészben bujkált, egy kertben álló, ponyvával letakart hajóban találtak rá. A hatóságok körbevették a helyszínt, és attól tartottak, a merénylőnél robbanószerkezet van. A gyanúsítottat élve fogták el, de feltehetően megsérült.

 

A rendőrség helyi idő szerint péntek este 9 óra előtt őrizetbe vette a bostoni robbantások egy napja menekülő gyanúsítottját Watertown városrészben – közölte a CNN. A Boston Globe című lap korábban szintén arról számolt be, hogy a rendőrség megtalálhatta a tegnap óta bujkáló Dzsohar Carnajevet.

A bostoni rendőrség a Twitteren erősítette meg az elfogás hírét. Az akciót a helyszínen követő helyiek megtapsolták a rendőröket.

Lövöldözés hallatszott

Helyi idő szerint kora este legalább két tucat lövést hallottak a watertowni városrészben, a Franklin utcánál, a Boston Globe szerint 15-20 másodpercen át lehetett hallani a lövéseket. A Channel 5 beszámolója szerint akkor tört ki a lövöldözés, amikor a hatóságok át akarták kutatni az egyik kertben álló, ponyvával letakart hajót.

A Channel 5 csatorna azt közölte, egy személyre bukkantak a hajóban, az AFP hírügynökség pedig szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy tűzpárbaj alakult ki. A CNN szerint a hajóban talált személy a gyanúsított volt.

A Boston Globe szerint a hatóságok attól tartottak, a lehetséges gyanúsítottnál robbanószerkezet van. Később, Carnajev elfogása után a rendőrség átfésülte a területet, hogy biztosak legyenek benne, nincs több robbanóeszköz.

A CNN szerint a rendőrök nem rohanták le a hajót, körbevették a helyszínt. A csatorna szerint több kisebb robbanást is hallani lehetett. Állítólag a hajó melletti házban egy család tartózkodott, a hajóban pedig jelentős mennyiségű üzemanyagot is tároltak. A hatóságok élve szerették volna elfogni Carnajevet, és könnygázzal próbálták meg kifüstölni.

Épp feloldották a zárlatot

Az elfogást megelőző lövések nem sokkal azután dördültek eli, hogy a hatóságok helyi idő szerint késő délután bejelentették, továbbra sem találják a bostoni robbantások még életben lévő gyanúsítottját, de ennek ellenére feloldják a Watertown városrészben korábban bevezetett zárlatot és a lakókat már nem kérik arra, hogy maradjanak otthon.

A sajtótátékoztatón elhangzott, hogy Dzsohar Carnajevet nem sikerült elfogni azon a területen, ahol házra házra járva kutatták át az utcákat. A rendőrség azt közölte, a bostoni robbantások még életben lévő valószínű elkövetője még Massachusetts államban lehetett.

A sajtótájékoztatót követően után több tucat rendőrautó és hatósági jármű indult el a Franklin utcába, ahonnan a lövések hallatszottak és több mentőautót is ugyanoda hajtott – közölte a Boston Globe, amely szerint kommandósok járművei is megjelentek a helyszínen.

Időközben őrizetbe vettek három másik fiatalt, két férfit és egy nőt, New Bedfordban, akik kapcsolatban lehettek a 19 éves Carnajevvel.

Egynapos hajtóvadászat

Carnajevet közel 24 órás hajtóvadászat után fogták el. Az FBI csütörtökön tette közzé annak a két férfinak a térfigyelő kamera által rögzített képét, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük volt a hétfői, bostoni maratonon elkövetett robbantásokhoz. A versenyen két pokolgép robbant fel, három ember meghalt, több mint 170-en pedig megsebesültek.

A merényletet egy csecsen származású testvérpár, a 19 éves Dzsohár Carnajev és 26 éves bátyja, Tamerlan Carnajev követhette el. Mindketten évek óta az USA-ban éltek, fiatalabbikuk tavaly szeptember 11-én kapta meg az amerikai állampolgárságot.

Az FBI maratonnál készül felvételeinek közzététele után csütörtök este a Massachusetts Insitute of Technology (MIT) egyetem egyik rendőrét egy rendzavarás során lelőtték. A rendőrt két férfi lőtte le, akik ezután fegyverrel elraboltak egy autót, a tulajdonost azonban csak fél órával később, egy benzinkútnál tették ki. Neki nem esett bántódása.

A két fiú az autóban azt mondta a sofőrnek, hogy ők robbantottak a maratonnál hétfőn. A rendőrség azonnal keresni kezdte őket, a helyszínre érkezett az FBI és a Nemzeti Gárda is, tűzharc bontakozott ki. Egy rendőr meghalt, egy másik megsebesült, a menekülők több robbanószerkezetet is kidobtak a járműből a rendőrökre.

A tűzharcban meghalt a 26 éves feltételezett robbantó, 19 éves öccse pedig elmenekült. Hajtóvadászat indult utána, a kommandósok házról házra járva keresték Watertown városrészben, ahol a lakóktól azt kérték, maradjanak otthon. Pénteken, majdnem 24 órábval később nem sokkal azután bukkantak rá, hogy feloldották a zárlatot.

forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 411

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.