Központ
2020. február 20. csütörtök, Aladár, Álmos

„Elkerülhetetlen lesz Ponta lemondása”

Központ június 23, 2015 Hír & hírháttér

Cirstian Pârvulescu politológus szerint a korrupciógyanúba keveredett Victor Ponta miniszterelnök azért vonult külföldi kórházba gyógykezelésre és adta át a kormány irányítását helyettesének, hogy időt nyerjen politikai helyzete stabilizálásához, és ahhoz, hogy maga alakíthassa ki esetleges visszavonulása feltételeit.

ponta
A bukaresti politikatudományi kar dékánját azt követően kereste meg MTI, hogy az ellenzéki liberálisokhoz közel álló Klaus Johannis államfő a szociáldemokrata Ponta kérésének eleget téve hétfőn Gabriel Opreaminiszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfővé arra az időszakra, amíg Victor Ponta képtelen ellátni hivatalát.

A politológus szerint kétségtelen, hogy Ponta háttérbe vonulása azzal áll összefüggésben, hogy június ötödikén a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást kezdeményezett ellene egy olyan ügyben, amelynek szálai 2007-ig nyúlnak vissza. Pârvulesvu úgy vélte: a kormányfő olyan helyzetben találta magát, amelyet nem tudott ellenőrizni, és a külföldi gyógykezeléssel próbál most időt nyerni egy általa ellenőrzött politikai helyzet kialakításához.

Arra a kérdésre, hogy mi szüksége volt Pontának erre az “önkéntes száműzetésre”, amikor frissen kapott újabb megerősítést a parlamenttől (az egyedüli szervtől, amely leválthatná), Pârvulescu rámutatott: a bizalmi voksolás csak “szakaszgyőzelem” volt Ponta számára, de nem oldotta meg ügyészségi és politikai problémáit. Emlékeztetett: Johannis azonnal lemondásra szólította fel Pontát, amint kiderült, hogy a kormányfő a DNA célkeresztjébe került, márpedig a vádhatóságnál elindult folyamatot a parlamenti többség voksa nem tudta teljes mértékben leállítani.

A politológus szerint amennyiben Pontát is bírósági felügyelet alá helyezik, akárcsak az ügyben érintett volt üzlettársát, Dan Sova szenátort, a kormányfő helyzete tarthatatlanná válik és elkerülhetetlen lesz a lemondása. A bírósági felügyelet azt jelenti, hogy a gyanúsított nem hagyhatja el lakhelyét (a települést) és megszabott időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen. “Ez azt jelentené, hogy a miniszterelnököt megfosztják döntési szabadságától, vagyis gyakorlatilag nem tudná ellátni mandátumát. Ezért választotta Ponta ezt az egészségügyi stratégiát, amellyel stabilizálni próbálja helyzetét, illetve egy visszavonulási utat próbál előkészíteni” – mondta Pârvulescu.

Arra a kérdésre, hogy miben reménykedhet a miniszterelnök, Pârvulescu azt mondta: az időhúzás része lehet az államfővel való nyílt konfrontáció, az, hogy – saját korrupciós ügyét feledtetetendő – védekezésre kényszerítse Johanniszt. A politológus úgy vélte: a Ponta-Iohannis társbérlet a “bársonyos” időszakból most lépett át a konfliktusos szakaszba, de ezt nem az államfő provokálta ki, hanem a politikai szereplővé vált DNA.

A szakértő szerint a DNA nem Johannis, vagy Ponta politikáját szolgálja, hanem “saját útját járja”, próbálja megőrizni “nehezen kivívott pozícióit”. Hozzátette: a politikai élet szereplőinél számos esetben a jogi vitáknak politikai következményei vannak, ezért állítja azt, hogy a DNA politikai játékossá vált.

Pârvulescu azt mondta: a szociáldemokrata pártnak sem nagyon maradt más esélye, mint nyíltan szembefordulni Johannisszal – ennek egyik első jele az lehet, ha a vezető kormánypárt nem szavazza meg az elnök által előterjesztett nemzetvédelmi stratégiát.

“Amennyiben Ponta nem tudja defenzívába szorítani Johannist, akkor helyettest kell találnia a kormány, illetve a párt élére – összegezte a politológus.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 476

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.