Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Elolthatatlan ajánlat – a nápolyi camorra gyújtotta fel a romániai cigányok táborát

Központ július 20, 2012 Hír & hírháttér

Elolthatatlan ajánlat – a nápolyi camorra gyújtotta fel a romániai cigányok táborát

A nápolyi szervezett bűnözés tizennyolc tagját tartóztatták le a dél-olasz város cigánytáborának 2010-ben történt felgyújtása miatt.

 

A Casella-Circone klán tagjait szervezett bűnözés, gyilkossági kísérlet, zsarolás és gyújtogatás vádjával tartóztatta le a rendőrség. A hatóságok szerint a 18 letartóztatott által elkövetett bűncselekményeket az súlyosbítja, hogy a camorra tagjai rasszista indíttatásból cselekedtek.

A camorra gyújtotta fel 2010 decemberében a dél-olasz városban a Romániából származó romák egyik táborát. Személyi sérülés nem történt, de a lángok az ott lakók minden vagyonát elpusztították. Nem sokkal a gyújtogatás után a romák elhagyták Nápolyt és hazamentek Romániába.

A volt táborlakók arról számoltak be, hogy Nápolyban folyamatos agresszió áldozatai voltak. A helyi camorra tagjai először megfenyegették őket, majd veréssel igyekeztek megfélemlíteni a romákat, végül benzinnel öntötték le a tábor sátrait és a lakókocsikat.

A maffiózók nem akarták, hogy a roma gyerekek együtt járjanak a közeli iskolákba az olasz gyerekekkel. A camorrának az sem tetszett, hogy a cigánytelep miatt „túl sok rendőr ellenőrzi a kerületet” – mondták az olasz rendőröknek a roma szemtanúk.

Az olasz sajtó megjegyezte, hogy a nápolyi cigánytáborok felgyújtása azóta is gyakori, idén januárban és márciusban is lángokban álltak telepeik. Márciusban két személy égési sérüléseket szenvedett.

A közel egymilliós Nápolyban kevesebb mint ezer vándorcigány van a római belügyminisztérium adatai szerint.

A Camorra maffia-típusú bűnöző szervezet, titkos társaság, Campania területén és Nápoly városában Olaszországban.

A Camorra a 19. században élte első fénykorát, amikor tagjait a Bourbon uralkodócsalád monarchiája Nápoly-Szicíliai Királyság idején felhasználta a rendőrségben, hadseregben és az állami hivatalokban. Miután a nápolyi királyság 1861-ben az egyesített Olaszország részévé vált, a Camorrát elnyomták és nagyon sok tagja az Egyesült Államokba menekült, ahol csatlakoztak az amerikai-olasz maffiához. Benito Mussolini hatalomátvétele után 1922-ben megszorításokat hoztak a Camorra ellen.

A többi hasonló más olaszországi bűnszövetkezethez viszonyítva (mint például a Puglia területén tevékeny Sacra Corona Unita vagy a Calabria-i ‘Ndrangheta) a Camorra inkább kalózkodással foglalkozott. A szicíliai Cosa Nostra piramisszerkezetéhez hasonlóan a Camorra is sok, gyakran egymással is harcoló klánból épül fel. A camorristák által gyakorolt autós lövöldözéseknek a helyi lakosok közül gyakran vannak áldozatai, de az ilyenféle incidenseket a rendőrség gyakran nehezen tudja felderíteni, mert az Omerta íratlan és irgalmatlan törvénye hallgatásra kényszeríti úgy az érintetteket, mint a kívülállókat.

A Camorra-családokat Raffaele Cutolo a szicíliai maffia mintája alapján próbálta meg egyesíteni, megalapítva a Nuova Camorra Organizzata-t vagy NCO-t (Új Szervezett Camorra-t), de ez sikertelen kísérletnek bizonyult.

A Camorra egy Garduna nevű késő középkori Sevilla-i bűnszervezetben gyökerezik, amelyet a város spanyol uralom alá kerülése után plántáltak át Nápolyba.

Forrás: mti/wikipédia

Share Button
Ennyien olvasták: 450

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.