Központ
2020. szeptember 24. csütörtök, Gellért, Mercédesz

Előzetes letartóztatásba helyezték Adrian Sârbut

Központ február 4, 2015 Hír & hírháttér

Adrian Sârbu előzetes letartóztatásba való helyezéséről döntött keddről szerdára virradó éjszaka a bukaresti táblabíróság. A Pro Tv alapítóját, a Mediafax Group főrészvényesét pénzmosással, valamint sikkasztásra és adócsalásra való felbujtással vádolják.

sarbu
Sârbut hétfőn vették őrizetbe. A feltételezések szerint fantomcégek tucatjait hozta létre olyan “vállalkozók” nevében, akiknek semmi közük a médiához, hogy az általa vezetett sajtótrösztnél dolgozó újságírókat a fantomcégeken keresztül szerzői jogi szerződésekkel fizesse, ahelyett, hogy alkalmazná őket.

Az ügyészség korábbi közleménye szerint a fantomcégek nem fizettek adót, amit nem is lehetett behajtani rajtuk, mert “nincstelenek” nevén szerepeltek.

Sârbu politikai leszámolásnak minősítette őrizetbe vételét, amely mögött szerinte Victor Ponta kormányfő áll. Azt állította: mindig betartotta az ország törvényeit, és az elmúlt negyedévszázadban médiaszakemberek generációi nevelkedtek az általa alapított, közszolgálati feladatokat is ellátó médiavállalkozásoknál. Sârbu szerint a kormányfő saját érdekszférájába akarja kényszeríteni a médiacégeit, amelyeknek eddig “sikerült megőrizniük politikai függetlenségüket”.

A vádaskodás kölcsönös: tavaly szeptemberben Ponta azt állította, hogy Sârbu zsarolással próbálta kieszközölni nála, hogy elengedje adóhátralékait.

Forrás: mediafax, mti, transindex

Share Button
Ennyien olvasták: 470

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.