Hír & hírháttér

Előzetes letartóztatásba helyezték Adrian Sârbut

Adrian Sârbu előzetes letartóztatásba való helyezéséről döntött keddről szerdára virradó éjszaka a bukaresti táblabíróság. A Pro Tv alapítóját, a Mediafax Group főrészvényesét pénzmosással, valamint sikkasztásra és adócsalásra való felbujtással vádolják.

sarbu
Sârbut hétfőn vették őrizetbe. A feltételezések szerint fantomcégek tucatjait hozta létre olyan „vállalkozók” nevében, akiknek semmi közük a médiához, hogy az általa vezetett sajtótrösztnél dolgozó újságírókat a fantomcégeken keresztül szerzői jogi szerződésekkel fizesse, ahelyett, hogy alkalmazná őket.

Az ügyészség korábbi közleménye szerint a fantomcégek nem fizettek adót, amit nem is lehetett behajtani rajtuk, mert „nincstelenek” nevén szerepeltek.

Sârbu politikai leszámolásnak minősítette őrizetbe vételét, amely mögött szerinte Victor Ponta kormányfő áll. Azt állította: mindig betartotta az ország törvényeit, és az elmúlt negyedévszázadban médiaszakemberek generációi nevelkedtek az általa alapított, közszolgálati feladatokat is ellátó médiavállalkozásoknál. Sârbu szerint a kormányfő saját érdekszférájába akarja kényszeríteni a médiacégeit, amelyeknek eddig „sikerült megőrizniük politikai függetlenségüket”.

A vádaskodás kölcsönös: tavaly szeptemberben Ponta azt állította, hogy Sârbu zsarolással próbálta kieszközölni nála, hogy elengedje adóhátralékait.

Forrás: mediafax, mti, transindex

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.