Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

„Emiatt érzem, hogy érdemes ezt csinálni”

Pál Piroska október 23, 2015 Hír & hírháttér

Dr. Máthé Csaba tüdőgyógyász Marosvásárhelyen született, gimnáziumi tanulmányait a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban végezte, majd a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen jeles eredménnyel szerzett általános orvosi diplomát. A rendszerváltás után Magyarországon telepedett le, kisebb kitérők után, 15 éve a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján dolgozik osztályvezető klinikai főorvosként. Őt kérdeztük a pulmonológiai betegségekről, orvosi hivatásáról, az allergiáról, de a vegyipari kombinát marosvásárhelyiekre gyakorolt hatásáról is.

mathe

„Még egészen kisgyerekkoromban eldöntöttem, hogy orvos leszek, tulajdonképpen nem is volt más tervem. Hét évesen, egy rosszul beadott oltás miatt sokat feküdtem a kórházban, és akkor elhatároztam, hogy én „doktor bácsi” leszek. Amikor nagyobb lettem, néztem a házunk ablakából a medikusokat, amint az egyetem felé mentek, és dédelgettem az álmot, hogy én is ott tanulhatok, és egyszer majd orvos leszek. A szüleim próbáltak inkább a műszaki pálya felé terelni, mert matematika-fizika osztályba jártam középiskolában, de nem tudtak eltéríteni a tervemtől” – mesélte Máthé Csaba, aki 90-es évek fordulata után Magyarországon telepedett le. Elmondása szerint mindenképp az anyaországban szeretett volna orvosként tevékenykedni, emellett pedig nem akarta a gyerekeinek a kisebbségi sorsot szánni.

Hogy miért lett éppen tüdőgyógyász? Azt mondta, hogy igazából sosem az érdekelte igazán, hanem valami manuális szakágat szeretett volna választani – sebészetet, nőgyógyászatot. Aztán a rendszerváltás után egy hátizsáknyi holmival kelt át a határon, előbb a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetben dolgozott, ahol véletlenül üresedett hely, és lakást biztosítottak számára. „Ott hamar rájöttem arra, hogy a tüdőgyógyászatban van manualitás is – lehet tükrözni, mellhártyát csapolni stb. –, és önállósággal is jár, tehát magam gyógyíthatom a beteget. Amikor Pestre kerültem, már céltudatosan ilyen állást kerestem. Így kilenc évig a Budai MÁV Kórház Pulmonológiai Osztályán dolgoztam, aztán már 15 éve a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján vagyok osztályvezető főorvos” – mesélte.

A TBC újra terítéken a migránsok miatt

A szakorvos elmondta, hogy dinamikusan fejlődő, eszközigényes szakterület a tüdőgyógyászat: most már lézeres beavatkozások is léteznek, ultrahangos vizsgálati módszert is használnak, és egyre ritkábban nyitnak, szúrnak. A kezelési módozatok is sokat változtak, a tüdőonkológia úgyszintén látványos változáson esett át, de az asztma, az idült hörghurut kezelése is fejlődött a gyógyszeriparral egyetemben. Ami a betegségeket, panaszokat illeti, a TBC-sek száma csökkent az utóbbi 15 évben, a tüdőrákosoké növekszik vagy stagnál, az idült hörghurut diagnosztizált változta fokozódik a légszennyeződés és a cigarettázás hatására. „Újabban a fiatal, gimnazista hölgyeknél „divat” a dohányzás, és ők elég korán ebben a betegségekben szenvednek. Ami pedig új jelenség, és a jövőben még inkább meghatározó lesz: a határok megnyílásával, a migrációval a TBC is újra felüti a fejét” – figyelmeztet a főorvos.

Sikerélmények

Máthé Csaba elmondta, hogy nem bánja utólag, hogy a tüdőgyógyászatot választotta, hisz sikerélményekkel teli a szakterülete: „óriási élmény, hogy a betegeken tudok segíteni, főleg, amikor látom a páciensen, vagy hozzátartozóján a megelégedettséget, a hálát. Olyan is gyakran előfordul, hogy később megkeresnek, megállítanak az utcán, bemutatnak az ismerőseiknek. Mivel onkológus is vagyok, ezen a szakterületen vannak nagy, és kevésbé nagy sikerélmények. Viszont ha a súlyos állapotú betegnek a fájdalmát, a kórjának tüneteit csökkentem, segítek abban, hogy élete utolsó szakasza méltóságteljes legyen, úgy gondolom: ez is egyfajta sikerélmény. Ezekkel a személyekkel gyakran nagyon bensőséges viszony alakul ki, és érzem, hogy emiatt érdemes ezt csinálni. Ha az orvos megtesz mindent a betegéért, szakmailag és emberileg is, akkor nyugodtan tud aludni. Sikertelenség az, amikor tudnám, hogy mit kellene tennem, de a korlátozott lehetőségek miatt nem tehetem.”

Testmozgás, friss levegő a kulcs

A szakorvos a tüdőbetegségek megelőzésére mindenképp a cigarettázás elkerülését ajánlja, hisz a tüdőrák és az idült hörghurut kiváltó oka nagy arányban a dohányzás. Emellett a légszennyezés csökkentése, azaz a friss, jó levegőn való tartózkodás, rendszeres testmozgás, séta javasolt. Kulcsfontosságú a panaszokkal időben orvoshoz fordulni, a rendszeres szűrésen való megjelenés, de úgy véli, az egészséges táplálkozás, a megfelelő testsúly megtartása is fontos az egészég megőrzéséhez.

Az allergia mint népbetegség

Bár nagyszüleink idejében szinte senki nem panaszkodott allergiára, mára népbetegséggé vált. A szakorvos szerint először is az életmód változásával, a fogyasztói társadalom kialakulásával az élelmiszerek tartalma változott, amelyekben általában nem ismerjük, milyen allergének találhatók. „Másodsorban a légszennyeződés tehető ezért felelőssé. Felmérést végeztek Budapesten, és az eredmény meghökkentő volt: a belvárosban lévő óvodában sokkal több az asztmás kisgyerek, mint a kevésbé forgalmas, kisebb mértékben szennyezett környezetben lévő óvodában. Emellett a modern mosószerek megjelenése is befolyásolja az allergia kialakulását, de ugyanakkor életünk során változik a környezetünk, valamint az immunrendszerünk állapotától is függ, hogy kialakul-e, és hogy mikor valamiféle allergia” – tudtuk meg.

A kombinátnak rossz hatása van a tüdőre

Máthé Csaba közel harminc évet élt Vásárhelyen, emiatt a vegyipari kombinát káros kibocsátásairól is kérdeztük. „Bár nem ismerem teljességében a kibocsátott anyagok összetételét, az egészségre káros anyagok légkörbe jutása mindenképp rossz hatással van a tüdőre, légutakra. Sőt, a tüdő regenerációját is esete válogatja. Mindenképp a hatóságoknak és a kombinátnak is meg kell tenniük a szükséges lépéseket a szennyezés csökkentése érdekében” – vallja.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 792

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.