Központ
2017. szeptember 19. kedd, Vilhelmina
Zivatar valószínű
Ma
Zivatar valószínű
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű

Emil Boc lemondásának valódi oka

Központ február 8, 2012 Hír & hírháttér

Emil Boc lemondásának valódi oka

Megtervezett volt Emil Boc lemondása, az eddigi román miniszterelnök már jó ideje előkészítette távozását hivatalából – írta kedden a román sajtó. Emil Boc hétfőn mondott le kormányfői posztjáról, ami egyben a teljes román kormány lemondását jelenti. Az Evenimentul Zilei című román napilapban Ion Cristoiu politikai elemző szerint Boc azért mondott le csak hétfőn, mert meg kellett várnia, amíg befejezi bukaresti látogatását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége.

 

A szerző szerint Boc nem az utca nyomására és nem a pártján belül vele szemben megfogalmazott bírálatok miatt köszönt le, hanem azért, mert távozása már korábban eldőlt. A cikkszerző ezzel arra utal, hogy Traian Băsescu államfő szerint Boc lemondásáról már decemberben tárgyaltak.

A Ziarul Financiar című gazdasági napilap szerint Boc azért távozott posztjáról, hogy “megmentse” pártját, hiszen ő a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) az elnöke is. Jelenleg a politikai erő támogatottsága a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 15-20 százalék körül mozog. Ezért elemzők szerint Boc az idei parlamenti választásokra való tekintettel mondott le azért, hogy megállítsa pártja közvélemény-kutatásokban tapasztalt hanyatlását. Elemzők szerint az utca nyomása is közrejátszott döntésében, hiszen Romániában január eleje óta tartanak azok a tüntetések, amelyeket az egészségügy tervezett privatizációja váltott ki. Emellett saját pártjában is egyre nagyobb volt az elégedetlenség vele szemben, ami szintén hozzájárult lemondásához – írja a Ziarul Financiar.

Az Adevărul című napilap szerint Băsescu azért javasolta Mihai Răzvan Ungureanut kormányfőjelöltnek, mert egyrészt azt reméli, hogy így ismét növekedési pályára állhat a PD-L támogatottsága, másrészt a kormányfői poszt megfelelő “ugródeszka” lehet Ungureanu számára az elnökválasztásokon való részvételhez. A lap emlékeztet arra, hogy Ungureanu neve nem hivatalosan már korábban felmerült lehetséges államfőjelöltként, a kormányfői tisztség pedig lehetőséget ad a fiatal politikusnak ahhoz, hogy felépítse arculatát a 2014-ben esedékes elnökválasztásra – írja az Adevărul.

Forrás: nepszava.hu, evz, zf

 

Share Button
Ennyien olvasták: 205

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.