Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Engedélyezték a ciántechnológiás bányászatot

Központ szeptember 3, 2012 Hír & hírháttér

Engedélyezték a ciántechnológiás bányászatot

„Románia hivatalosan is belépett az aranykorba” – írja három civil szervezet közös sajtóközleményében, amelyben a felsőcsertési bányanyitás ellen tiltakoznak. A projekt nemrégiben kapta meg a környezetvédelmi engedélyt, elsőként a ciántechnológiás bányászati tervek közül – írja a Független Környezetvédelmi Központ, az Alburnus Maior Egyesület és a Re:Generation szervezet.

 

A bányát az Erdélyi-érchegység úgynevezett aranynégyszögében tervezik megnyitni; a régióban nagy mennyiségben találhatók nemesfémek. A helyszín körülbelül 6 kilométerre északkeletre van a Maros folyótól és 7 kilométerre Déva városától. Felsőcsertés légvonalban 40 kilométerre van a verespataki bányaprojekt helyszínétől.

A felsőcsertési aranybánya a környezetvédők szerint precedenst teremthet, amely rendkívül veszélyes az ország számára. A 456 hektáros területen 45 millió tonna nyersanyagot termelnének ki, tonnánként 1,8 gramm aranykoncentrációval, feldolgozásához pedig 16 év alatt évi 1653 tonna nátrium-cianidot használnának. A visszamaradó anyagok egy 63 hektáros ülepítőtóba kerülnének.

A tiltakozó szervezetek szerint a kormány semmiféle garanciát nem kért a befektető European Goldfields vállalattól, amelyet 2011 decemberében az Eldorado Gold Corporation kanadai cég vásárolt meg. A környezetvédelmi engedélyben pedig az is szerepel, hogy a cég felhasználhat 29 millió köbméter vizet a Marosból, 187 hektárnyi erdő letarolása, illetve annak elfogadása, hogy a kitermelés területének 108 hektárnyi része Natura 2000-es területre esik.

Forrás: közlemény/Origo.hu, transindex.ro

 

Share Button
Ennyien olvasták: 368

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.