Központ
2019. március 22. péntek, Beáta, Izolda, Lea

Erdélyi szász származású képviselője is van a német parlamentnek

Központ szeptember 24, 2013 Hír & hírháttér

Erdélyi szász származású képviselője is van a német parlamentnek

A bajorországi keresztényszociális unió (CSU) színeiben megválasztott Bernd Fabritius személyében erdélyi szász származású képviselője is van a hét végén megválasztott német parlamentnek – közölte kedden a Mediafax hírügynökség. 

Szászágotán és Nagyszebenben felnőtt 48 éves Bernd Fabritius 1985-ben telepedett ki Németországba, de erdélyi gyökereit soha nem tagadta meg. Megőrizte román állampolgárságát, és az erdélyi szászok számos németországi civil szervezetében tevékenykedett. Jelenleg a Münchenben bejegyzett Erdélyi Szászok Egyesületét vezeti. 

Bernd Fabritius a Mediafax hírügynökségnek elmondta, a Németországban élő romániai származásúak hangja kíván lenni a Bundestagban, és reményét fejezte ki, hogy képviselőként szülőhazája “valós és hihető” bemutatásával javíthat Románia imázsán. 

A német ajkú szászokat II. Géza magyar király telepítette be a 12. század közepén Erdélybe, ahol évszázadokon át autonóm közösségként fejlődhettek. Az 1910-ben még 250 ezres közösség mára csaknem teljesen eltűnt Romániából. A kommunizmus idején kezdődött, majd 1989-ben felgyorsult kivándorlási hullámot követően az országban élő szászok száma mára már nem éri el a tízezret.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 250

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.