Központ
2018. szeptember 22. szombat, Móric

Észak-Korea megfenyegette a fél világot

Központ augusztus 8, 2017 Hír & hírháttér

Az ENSZ legújabb büntetőintézkedései sértik Észak-Korea szuverenitását, és Phenjan mindaddig nem hajlandó tárgyalni atomprogramjáról, míg az USA ellenséges politikát folytat az országgal szemben.

Így reagált hétfőn Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott újabb szankciókra.

Az észak-koreai állami hírügynökségben megjelent közleményben a diktatúra “tisztességes választ” ígért a szankciókra, és figyelmeztette a washingtoni kormányt, ne gondolja, hogy biztonságban van a Csendes-óceán túlsó partján. A közleményben “ezerszeres bosszút” emlegettek, de azt nem részletezték, konkrétan milyen válaszlépést terveznek. Hozzátették: azokkal az országokkal is “el fognak számolni”, amelyek “összejátszottak az Egyesült Államokkal”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramja miatt. A szankció nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollár exportbevételtől eshet el. Az új intézkedéscsomag tiltja a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tengeri ételek kivitelét. Ha betartják, Észak-Korea exportbevételei legalább harmadával csökkenhetnek, és diplomaták szerint ez a veszteség kifejezetten érzékenyen érintheti majd Phenjant.

A szombaton egyhangúlag elfogadott 2371-es határozat 2006 óta a nyolcadik hasonló. A BT legutóbb júniusban fokozta az Észak-Koreára gyakorolt nyomást, de Phenjan mindeddig elszántan folytatta a nukleáris fegyverkezést. Észak-Korea július 4-én kilőtte első interkontinentális ballisztikus rakétáját, amelyet július 28-án egy második követett. Szakértők számításai szerint a Hvaszong-14-es típusú rakéta hatósugara 10 ezer kilométer, és Észak-Korea akár Los Angelest, Denvert vagy Chicagót is elérheti vele.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 289

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.