Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Eurofound: aggasztó a fiatalok munkanélkülisége

Központ október 24, 2012 Hír & hírháttér

Eurofound: aggasztó a fiatalok munkanélkülisége

A dublini székhelyű szervezet adatai szerint jelenleg uniószerte 14 millióan vannak állás, illetve képzettség nélkül a 15-29 év közötti korosztályból.

 

Magyarország azon uniós tagállamok között van, amelyeket különösen érint a fiatalok körében terjedő munkanélküliség – derül ki abból az elemzésből, amit az EU szakosított szervezete, az Eurofound tett közzé kedden.

A dublini székhelyű szervezet adatai szerint jelenleg uniószerte 14 millióan vannak állás, illetve képzettség nélkül a 15-29 év közötti korosztályból. Ez azt jelenti, hogy a fiataloknak mindössze 33,6 százaléka van állásban, ami az Eurofound kimutatásai szerint minden idők legalacsonyabb száma. Nemcsak az alacsony foglalkoztatást nevezte aggasztónak a szervezet, hanem azt is, hogy a fiatal munkanélküliek száma a válság elmélyülésével rohamosan növekszik.

Az átlag nagy eltéréseket takar: miközben Hollandiában és Luxemburgban csak 7 százalék a fiatal munkanélküliek aránya, Bulgáriában, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban 17 százalék.

Magyarország mellett a különösen veszélyeztetett országok között tartja számon az Eurofound Bulgáriát, Írországot, Olaszországot, Spanyolországot, Litvániát és Lengyelországot. A Eurofound szerint a problémát nemcsak az jelenti, hogy a fiatalok munkanélkülisége sokba kerül – tavaly például 153 milliárd eurót tett ki az ebből származó veszteség -, hanem az is, hogy kiszakadhatnak a társadalomból. 

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 392

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.