Központ
2020. december 03. csütörtök, Ferenc, Olívia

FAZ: miért erősödik a populizmus Európában?

Központ április 16, 2013 Hír & hírháttér

FAZ: miért erősödik a populizmus Európában?

A nagy európai pártok maguk felelősek azért, hogy viselkedésükkel utat nyitottak a jobb- és baloldali populizmus szószólói előtt – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzésében. A német konzervatív újság felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt egy angliai pótválasztáson – amelyet a liberálisok jelöltje nyert meg – a toryk embere csak a harmadik helyen futott be. Szégyenszemre és megdöbbenésre még a jobboldali-populista, Európa-ellenes UKIP (brit függetlenségi párt) jelöltje is megelőzte. 

 

Az UKIP szólamai nyilvánvalóan meghallgatásra találtak a brit választók jelentős részénél. Főleg olyan szavazókról lehet szó, akik eddig a konzervatív pártot támogatták, ám az utóbbi időben úgy érezték: a toryk nem igazán képviselik őket. David Cameron kormányfő egyre Európa-szkeptikusabb politikáját részben éppen a populista vetélytárs színre lépése magyarázza – vélte a FAZ elemzője.

Az utóbbi időben számos európai országban nyertek teret jobboldali populista pártok, mélyen behatolva a nyugati demokráciák belpolitikai tájképébe. Példa erre az Igazi Finnek, a dán Néppárt, Geert Wilders holland Szabadságpártja vagy az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ); néhányan közülük látványos sikerekkel dicsekedhetnek. Most pedig megjelent baloldali pandanjuk is: Beppe Grillo komikus színész Öt Csillag Mozgalmának (M5S) szereplése a februári olaszországi választásokon egyenesen szenzációsnak nevezhető. 

Akárcsak az UKIP, az M5S is kemény hangot üt meg az EU-val és az euróval szemben. Ez nem meglepő, hiszen ellenfelének azt a politikai elitet tekinti, amely többségében még mindig híve az európai integrációnak. A populizmus védjegye mindig is az elitek és az establishment bírálata volt. Amíg fennáll az európai adósságválság, addig muníciót is fog szolgáltatni az euroszkeptikus hangulatkeltőknek – mutatott rá a FAZ. 

Anthony Painter, a londoni székhelyű Policy Network kutatója megpróbálta kimutatni az európai jobboldali populizmus megjelenésének és terjedésének az okait. Tanulmányában a fősodor pártjaira nézve lesújtó következtetésre jutott. A nagy pártok egyszerűen csődöt mondtak, mivel képtelenek voltak választ adni a gazdasági elbizonytalanodásra és a kulturális kötődések meglazulására. Ez nyitott utat Európában a populizmusnak. 

Manapság a választók olyan pártokat keresnek maguknak, amelyek az alábbi kérdésekre összpontosítanak: kultúra, bevándorlás, gazdasági változások, nemzet, a kisebbségek vélt vagy valódi preferálása, a nyugati értékek iszlám általi “fenyegetése”, a nemzeti szuverenitásra leselkedő “fenyegetés”, a válság kezelésének feltételei. A fősodor pártjai már nem elégítik ki a fenti keresletet – mutat rá Painter a populizmus erősödését tárgyaló tanulmányában. 

Hogyan viszonyuljanak a hagyományos “néppártok” az új vetélytársakhoz az elbizonytalanodott szavazókért folytatott küzdelemben? – tette föl a kérdést a német újság. Először is ne áltassák magukat avval, hogy a populizmus hamar el fog tűnni, mert egyszerű válaszai nem felelnek meg a mai világ bonyolult kérdéseinek. Utóbbi állítás ugyan lényegét tekintve igaz, ám nem befolyásolja a populisták iránti keresletet. Egyszerűen azért nem, mert a társadalmi és gazdasági változások üteme szédítően gyors. 

Painter kifejezetten óva int a populista pártok démonizálásától: ez sem Ausztriában, sem Franciaországban nem vált be. Voltaképpen nincs jobb stratégia annál, mint az ilyen pártokat erkölcsileg illegitimmé nyilvánítani – kérdés, hogy ez beválik-e. Painter szerint eddig nem vált be. A pártoknak ezért inkább azt kell megmutatniuk – csökkenő támogatottság mellett, egy felhevült politikai környezetben -, hogy méltóbbak a bizalomra, mint populista vetélytársaik. Ők azok, akik képesek megoldani a társadalom problémáit, és képesek józanul kormányozni – írta tanulmányában a Policy Network kutatója. 

A populizmussal vívott politikai küzdelemben is a bizalom a kulcskérdés. Ez manapság nem öröklődik, és egyetlen párt sem kapja meg automatikusan. Miért is kellene bízni azokban, akik kétes ügyekbe és botrányokba keveredtek, akik vizet prédikáltak és bort ittak, akik lezüllesztették az államot? Puszta önámítás azt hinni, hogy egy párt vagy program lejáratásához és a választók tőle való elriasztásához elegendő ráaggatni a pártra a “populista” jelzőt – mutatott rá a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 344

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.