base
Hír & hírháttér

Fegyverletételre szólított fel Traian Băsescu

Fegyverletételre szólított fel Traian Băsescu

A politikai csatározások beszüntetését kérte kedden Traian Băsescu felfüggesztett államfő az USL-től. A felfüggesztett államfő szerint az ország összeomlását okozhatják az elhúzódó politikai csaták, ezért felhívást intézett az ország politikusaihoz, hogy változtassanak hozzáállásukon, önmagát is beleértve. Szerinte itt az ideje, hogy az USL a kormányzással és az ország gazdasági prioritásaival foglalkozzon. 

 

„Az USL-nek van egy adósságuk velem és a románokkal szemben. Nagyon jól tudják, hogy nem okozott különösebb élvezetet számomra rájuk bízni a kormányzást, de személyes vágyaimnál előbbre valónak tartottam az ország érdekeit. Abban a reményben tettem, hogy garantálni tudják az ország politikai stabilitását” – mondta Băsescu. Hozzátette: újjá kell építeni a demokráciát, vissza kell szereznie Románia nemzetközi hitelességét az EU-ban és NATO-ban, ehhez pedig a politikusoknak fegyverszünetet kell kötniük. 

A felfüggesztett államfő szerint elsődleges fontosságú a költségvetési óvatosság érvényesítése, az IMF-fe, az EU-val és a Világbankkal kötött hitelszerződések feltételeinek teljesítése. Újságírói kérdésre válaszolva Băsescu közölte, továbbra is érvényes lemondási ajánlata arra az esetre, ha az USL hozzájárul ahhoz, hogy az alkotmány módosításával ismét négyévesre csökkentsék az államfői mandátumot: így egyszerre lehetne megszervezni a parlamenti és elnökválasztást. 

A felfüggesztett államfő hangsúlyozta, fontos feltétele ennek, hogy az alkotmánymódosítással Románia áttérjen az egykamarás parlamentre és a 300 fős törvényhozásra, amint azt a 2009-es népszavazás eredménye előírja.

forrás: mti

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.