Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Fel akarta robbantani a New York-i Federal Reserve Bankot egy bangladesi férfi

Központ október 18, 2012 Hír & hírháttér

federalrFel akarta robbantani a New York-i Federal Reserve Bankot egy bangladesi férfi

Fel akarta robbantani a New York-i regionális szövetségi bank (Federal Reserve Bank) New York-i épületét egy bangladesi férfi – jelentette be szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

 

A 21 éves Kazi Mohammed Rezvanul Ahszan Nafiszt szerda reggel tartóztatták le, miután az épületnél leparkolt egy mikrobuszt, amelyről a fiatalember azt hitte, bő 450 kilogramm robbanóanyagot rejt. A merényletkísérlet azonban nem jelentett valós veszélyt, mert a merényletre készülő férfi „tettestársai” valójában fedett FBI-ügynökök voltak és a „pokolgép” sem volt üzemképes. A merényletet a szövetségi és a New York-i rendőrök közösen akadályozták meg.

Loretta Lynch szövetségi ügyész által kiadott közlemény szerint Nafisz idén januárban érkezett az Egyesült Államokba azzal a céllal, hogy az ország területén merényletet kövessen el. A kiszemelt célpontok között szerepelt a Federal Reserve Bank mellett egy meg nem nevezett magas rangú kormányzati tisztségviselő és a New York-i tőzsde épülete is.

Nafisz, miután a bank mellett hagyta a mikrobuszt, egy közeli szállodába ment, ahol rögzített egy videoüzenetet, majd ezután megpróbálta végrehajtani a robbantást. Ekkor fogták el. A szövetségi hatóságok azzal vádolják, hogy tömegpusztító fegyvert szándékozott bevetni és hogy anyagi támogatásban akarta részesíteni az al-Kaida terrorszervezetet.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) rendszerébe tartozó New York-i bank épülete mindössze néhány sarokra található az újjáépülő Világkereskedelmi Központtól (WTC), amelynek ikertornyait a 2001. szeptember 11-i terrortámadás rombolta le.

Forrás: MTI

 

Share Button
Ennyien olvasták: 493

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.