Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Felállították Észak-Amerika legnagyobb székely kapuját

Központ szeptember 16, 2013 Hír & hírháttér

Felállították Észak-Amerika legnagyobb székely kapuját

Észak-Amerika legnagyobb és legösszetettebb székely kapuját állíttatta fel fennállásának 50. évfordulójára Ontario tartományban a Waterloo és Wellington környéki közösség Kanadai Magyar Klubja – közölte helyi idő szerint vasárnap a TheRecord.com kanadai hírportál. 

A kaput a klub egy oszlopos tagja, Ankucza Jenő kezdeményezésére két torjai székely fafaragó mester, Pethő Sándor és Borbándi Attila vezetésével alkotta meg a helyi közösség. A projekten a tervezést követően öt héten át mintegy félszáz embert dolgozott. A nyáron elkészült, öttonnás tölgyfa építmény létrehozásának költségeit a tagság magánadományaiból fedezték. Ezeket 2012-ben, a klub fennállásának 50. évfordulója alkalmából gyűjtötték össze. 

A Torontótól mintegy 90 kilométerre délkeletre található Cambridge-ben, a Kossuth Roadon emelt, székely és magyar motívumokkal díszített kapun egyebek mellett Berzsenyi Dániel szavai olvashatók, miszerint “Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”. A klubépület előtt, ugyancsak fából, emlékművet állítottak a 907-es pozsonyi csatában aratott magyar győzelemnek is. 

A klubnak otthont adó, ma Kossuth-csarnokként emlegetett kőépületet 1962-ben vásárolta meg mintegy száz kanadai magyar család. Az eredetileg iskola volt a Kossuth elnevezésű faluban, amelyben valamikor posta, szálloda és több fazekasműhely is működött. “Ez a kezdete a következő 50 évnek” – nyilatkozott az alapítóknak is emléket állító székely kapuról a The Recodnak Volford Tünde, a mintegy 150 tagot tömörítő klub elnöke.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 119

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.