Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Feltalálták a vámpírszemüveget

Központ július 13, 2012 Hír & hírháttér

Feltalálták a vámpírszemüveget

Viselője számára ragyognak a vérrel teli erek, de “áldozata” érzelmi állapotát is képes megállapítani.

 

S S bár úgy tűnik, a következő néhány évet az okosszemüvegek fogják meghatározni, egyelőre még évekre vagyunk a fejlesztők elképzeléseinek megvalósításától. A 2AI Labs O2Amps névre hallgató szemüvege nem az előbbi értelemben okos szemüveg – nincs beépített kijelző, nem keres a neten, és bárhogy próbáljuk rávenni, nem hajlandó fényképezni.

Viszont jelentős hatással lehet az orvoslásra, mivel általa felragyognak az ember erei – például egy ápolónak nem kell keresnie, hogy hova szúrja a tűt -, és képes a szabad szemmel nem látható vérbőséget is láthatóvá tenni.

A technológia az emberi szem színérzékelését kombinálja speciálisan kialakított szűrőkkel, és gyakorlatilag a bőr alatt található vér oxigénszintjét rendeli különböző színekhez. Például a piros a hemoglobin magas oxigenizációját jelzi, míg a zöld az alacsonyat, de az erek megjelenhetnek kéken is, ha a hemoglobin-koncentráció magas ugyan, de az oxigén mennyisége nem kielégítő.

Ezek a fiziológiai tünetek összekapcsolhatóak az agresszió vagy a félelem érzéseivel, de roppant hasznosnak bizonyulhatnak egy diagnózis felállítása során is. Igaz, maga a gyártó is úgy véli, hogy egy ilyen szemüveg jó szolgálatot tehet akár a rendőri feladatok ellátása során, akár egy pókerbajnokságon vagy esetleg egy randin.

Forrás: Hír24

Share Button
Ennyien olvasták: 403

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.