Központ
2019. december 10. kedd, Judit

Ferenc pápa ezen a héten „megreformálja az egyházat”

Központ szeptember 30, 2013 Hír & hírháttér

Ferenc pápa ezen a héten „megreformálja az egyházat”

Ferenc pápa hétfőn bejelenti XXIII. Jánosés II. János Pál pápa szentté avatásának dátumát, keddtől az egyházi reformokkal megbízott bíborosokkal egyeztet, csütörtökön Assisibe látogat. Elemzők szerint ez a hét fordulatot hoz Ferenc pápa egyházában.  

Nem pusztán programban gazdag hétről van szó. Az egymást követő jelentős események között szoros a kapcsolat, és “egy hét alatt újrarajzolhatják az egyház arculatát” – írta Alberto Melloni olasz egyháztörténész a Corriere della Sera című napilapban. Hozzátette, Ferenc pápa a március 13-i megválasztása óta eltelt több mint fél év alatt “szolgálata lelki útját már biztos kézzel felvázolta: plébániává alakította át Vatikánvárost, amelynek ő a plébánosa”. A következő napokban viszont “a római katolicizmus utolsó másfél évszázadának egyik fő kérdése, a testületi döntéshozás” szerepel napirenden. 

Ferenc pápa hétfőn a Rómában levő bíborosokkal konzisztóriumot tart. Pápasága első bíborosi tanácskozásán az egyházfő bejelenti XXIII. János pápa (1958-1963) és II. János Pál pápa (1978-2005) szentté avatásának dátumát. Az időpont az olasz hírügynökségek szerint jövő április 27. lehet, az Isteni Irgalmasság napja, mely ünnepet II. János Pál vezette be, és amelynek előestéjén hunyt el 2005 áprilisában. Ferenc pápa nyáron írta alá, hogy Karol Wojtylát a “jó pápaként” ismert Angelo Giuseppe Roncallival együtt avassák szentté. XXIII. János kanonizációja bizonyított csoda nélkül történik. II. János Pált rekordidő alatt, halála után kevesebb mint tíz évvel avatják szentté. Ennél gyorsabb csak padovai Szent Antal kanonizációja volt a 13. században. 

Ferenc pápa hétfőn a Vatikánban Sauki Ibrahim Abdelkarim Allam egyiptomi muftit fogadja, aki a Szent Egyed közösség Rómában zajló nemzetközi béketalálkozójára érkezett. A találkozó 1986-ban indult, amikor II. János Pál békeimára Assisibe hívta a világ vallási vezetőit. 

Keddtől csütörtökig Ferenc pápa azt a nyolcfős bíborosi munkacsoportot fogadja, amelynek tagjait megválasztása után egy hónappal a kúria és az egyház reformját érintő javaslatok kidolgozására nevezte ki. 

A bíborosok tanácsokat adnak a pápának, nem hoznak önálló döntéseket. Ez egy első találkozó, és továbbiak követnek. Tartalmuk bizalmas – hangoztatta Federico Lombardiszentszéki szóvivő, aki hétfőn előzetes sajtótájékoztatót tart az általa precedens nélkülinek nevezett találkozóról, amelyet az olasz újságok bíborosi G8-as csúcsnak neveztek el. A reformjavaslatok a Vatikán és az egyház működésének, döntéshozatali folyamatainak és gazdasági-pénzügyi tevékenységének egyszerűsítését és átláthatóbbá tételét célozzák. 

A háromnapos egyeztetés lezárásaként a pápa Assisibe látogat, Olaszország védőszentjének október 4-i ünnepnapja alkalmából. A pápai program sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy Ferenc pápa látogatásának a központi témája a szegénység lesz. Elemzők újabb üzenetet várnak Ferenc pápától, aki megválasztása óta a szegényeket szolgáló szegény egyházat hirdeti.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 406

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.